Άγιος Δημήτριος

Δημήτριος, Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μεγαλομάρτυρας, ο γνωστός ως Μυροβλύτης (Θεσσαλονίκη 280 – 304). Προερχόταν από ευγενή οικογένεια της Θεσσαλονίκης, και έλαβε όλα τα μέσα μιας πετυχημένης σταδιοδρομίας. Νέος ακόμα κατέλαβε ανώτερα πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να δεχτεί τη χριστιανική πίστη και να γίνει ο ίδιος διδάσκαλος του χριστιανισμού κυρίως στους νέους. Σε μια τέτοια συγκέντρωση μέσα στη Χαλκευτική Στοά της Θεσσαλονίκης όπου συνήθως δίδασκε, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στη φυλακή, αφού αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη του. Η φυλάκιση του Αγίου συνδέεται με τη νίκη του μαθητή του Νέστορα, απέναντι στο μεγάλο παλαιστή της εποχής του, του Λυαίου. Ο Άγιος από τη φυλακή ευλόγησε και δυνάμωσε με την προσευχή του το Νέστορα. Το αποτέλεσμα ήταν να θανατωθεί και ο Δημήτριος και ο Νέστορας με διαταγή του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η ταφή τους Δημήτριος έγινε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου, κατά την παράδοση, ανάβλυσε αμέσως μύρο, γι’ αυτό καλείται και «Μυροβλύτης».<
Το νεαρό της ηλικίας του, η καθαρότητα της ζωής του, και ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπήρξε χριστιανός διδάσκαλος των νέων, ανάδειξαν τον Άγιο Δημήτριο μεγάλη μορφή Αγίου, που συνδέεται με τη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη. Ο Δημήτριος υμνήθηκε από τον 6ο αιώνα και εξής όσο λίγοι άγιοι. Η εορτή της μνήμης του σαν σήμερα (26 Οκτωβρίου) άρχιζε έξι ημέρες πριν και διαρκούσε οκτώ ακόμα ημέρες, δηλαδή ως την 3 Νοεμβρίου (κατά το 14ο αιώνα διαρκούσε ολόκληρο μήνα). Ο εορτασμός ήταν πάνδημος και είχε οικουμενικό χαρακτήρα με τα Δημήτρια, μεγάλη εμποροπανήγυρη με συμμετοχή χριστιανών από όλα τα μέρη, στα οποία ήταν γνωστός ο Άγιος.
Χαρακτηριστικό της μεγάλης φήμης του ως Αγίου, είναι το γεγονός ότι ο επίσκοπος Θεσσαλονίκης Νικόλαος Καβάσιλας (14ος οι.) κατηγορήθηκε ότι σ’ ένα εγκώμιο του παρουσίασε το Μυροβλύτη μεγαλύτερο από τον Πρόδρομο.
Η εικόνα του Αγίου Δημητρίου είναι από τα προσφιλή θέματα της χριστιανικής εικονογραφίας. Ωραιότατες και οι αρχαιότερες παραστάσεις του σώζονται σε ψηφιδωτά της βασιλικής Θεσσαλονίκης, που είναι χτισμένη στο όνομα του. Και είναι πολιούχος της πόλης Θεσσαλονίκης.

Αριστερά, ο Άγιος σε τοιχογραφία του 1527 στη μονή Αναπαυσά των Μετεώρων

δεξιά, ο Άγιος εικονίζεται όρθιος με λευκό χιτώνιο, λευκή χλαμύδα και γαλάζιο “ταβλίον” και δίπλα του στέκεται ο διάκονος, που κρατεί ένα Ευαγγέλιον με πλούσια στάχωση.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.