αγελάδα

Ζώο της οικογένειας των Βοοειδών της τάξης των αρτιοδακτύλων. Το αρσενικό της λέγεται ταύρος. Το ανάστημα της είναι μικρότερο από το άλογο και το σώμα της βαρύ και εύρωστο. Έχει κεφάλι κοντό σε σχέση με το σώμα της, με πλατιά ρουθούνια που καλύπτονται από λεπτό δέρμα και είναι πάντοτε υγρά. Τα αυτιά της είναι μεγάλα και κινούνται οριζόντια και τα μάτια της είναι μεγάλα με εξογκωμένες κόγχες. Το μέτωπο της είναι φαρδύ με δύο κέρατα και η ουρά της γυμνή, μέτριου μεγέθους, που καταλήγει σε τριχωτή φούντα. Η αγελάδα έχει τέσσερις μαστούς, μερικές φορές όμως και πέντε και σπάνια έξι. Από τον τρίτο χρόνο, στα κέρατά της δημιουργείται, κάθε χρόνο και ένας δακτύλιος. Έτσι, η ηλικία της βρίσκεται, αν στον αριθμό των δακτυλίων προστεθεί ο αριθμός 3. Ζει σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου και είναι πολύ πιθανό ότι κατάγεται από την Ασία. Εξημερώθηκε από τα αρχαία χρόνια και θεωρείται ο πιο αρχαίος παράγοντας του πολιτισμού. Πολλοί λαοί, μάλιστα, έτρεφαν για την αγελάδα ιδιαίτερο σεβασμό, που έφτανε ως την αληθινή λατρεία. Η αγελάδα ζει 18-20 χρόνια. Στη νεαρή ηλικία, όταν δεν έχει πλησιάσει ακόμα τον ταύρο, λέγεται δαμάλα. Η περίοδος της εφηβείας αρχίζει από τους 18 μήνες. Όταν προορίζεται μόνο για γάλα, μπορεί να οχευτεί σε ηλικία 2 χρόνων, αλλά όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την ανατροφή μόσχων, πρέπει να οχεύεται αφού συμπληρώσει τα 3 χρόνια, οπότε έχει τέλεια αναπτυχθεί σωματικά. Η διάρκεια της κυοφορίας είναι 8 ως 11 μήνες, συνήθως όμως 9. Οι έγκυες αγελάδες παύουν να δίνουν γάλα 15 ως 50 μέρες πριν από τον τοκετό. Εκτός από τις ασθένειες που είναι κοινές σε όλα τα βοοειδή, η αγελάδα προσβάλλεται και από πνευμονική φυματίωση, μαστίτιδα (φλεγμονή των μαστών), σκάσιμο των θηλών, αναστροφή (αναποδογύρισμα) της μήτρας και διάφορες ασθένειες της πέψης.

Η αγελάδα προσφέρει, εκτός από το γάλα, κρέας, δέρμα, κόκαλα και κοπριά για λίπανση των αγρών. Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορες αγροτικές εργασίες.

Αγελάδες Φαραώ. Πρόκειται για τις γνωστές από την Παλαιά Διαθήκη εφτά παχιές και εφτά ισχνές αγελάδες που είδε στον ύπνο του ο τότε φαραώ της Αιγύπτου. Το όνειρο εξήγησε ο Ιωσήφ ως εξής: οι εφτά παχιές αγελάδα σημαίνουν εφτάχρονη ευημερία, ενώ οι εφτά ισχνές, εφτάχρονη δυστυχία και έλλειψη αγαθών. Οι χαρακτηρισμοί παχιές και ισχνές αγελάδες έμειναν παροιμιώδεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.