Αγ. Κωνσταντίνος και Ελένη

Ο Μέγας Κωνσταντίνος, γεννήθηκε το 274 μ.Χ. στη Ναϊσό ή Νίσσαν της Μοισίας, περιοχή της κεντρικής Σερβίας. Μητέρα του ήταν η ευσεβέστατη Αγία Ελένη, της οποίας η μνήμη εορτάζεται από κοινού, σήμερα 21η Μαΐου.

Τόπος γεννήσεως της Άγιας μητέρας του αναφέρεται το Δράπανο της Βιθυνίας, που λέγεται σήμερα Γιάλοβα και που στην εποχή του ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε μετονομάσει ο ίδιος, προς τιμήν της, εις Ελενόπολιν.

Πατέρας του Άγιου ήταν ο Κωνστάντιος ο Α’, ο ονομαζόμενος Χλωρός, διά την χλωμότητα του προσώπου του. Ή Ιλλυρία, που είναι ή σημερινή βορειοδυτική περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου ή περιβρεχόμενη δυτικά από την ‘Αδριατική θάλασσα, ήταν η πατρίδα του πατέρα του.

Ο Κωνστάντιος ο Χλωρός είχε υψηλή καταγωγή. Ήταν μικροανεψιός – εκ μητρός – του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β’, ο όποιος βασίλευσε το 268 — 270 μ.Χ. Ήταν δε αξιωματικός των Πραιτωριανών, στρατηγός του Ρωμαϊκού Κράτους.

Σε μια από τις μετακινήσεις του περνάει και από το Δρέπανο της Βιθυνίας της Μικράς ‘Ασίας το 270 μ.Χ. Εκεί συναντάει των σεμνή και ωραία νέα, την Ελένη. Ήταν Ελληνίδα καθώς όλη  ή επαρχία αυτή ήταν Ελληνικώτατη.

Ο πατέρας της ήταν ξενοδόχος. Ή Ελένη ήταν 23 ετών. Θαυμάζει το κάλλος, την ευφυΐα και τον χαρακτήρα της και την νυμφεύεται. Εκείνη ακολουθεί εν συνεχεία τον στρατιωτικό σύζυγο της στην Γερμανία, στην Βρετανία και αλλαχού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.