Αδάμ

ελληνική σημαίαΕπώνυμο Φιλικών και αγωνιστών του 1821.
1. Αλέξανδρος. Θεσσαλός έμπορος. Στη Φιλική Εταιρεία μυήθηκε το 1819, στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας. Εργάστηκε με ενθουσιασμό για την προετοιμασία του Αγώνα ως το 1820. Δεν μπόρεσε όμως να συνεχίσει τη δράση του γιατί αρρώστησε βαριά. Πριν πεθάνει άφησε ολόκληρη την περιουσία του στον ηγεμόνα της Μολδαβίας Μιχαήλ Βόδα Σούτζο με την εντολή να διατεθεί για το καλό του Αγώνα.
2. Αναστάσιος. Καταγόταν από την Ήπειρο και αγωνίστηκε με τον Κ. Τζαβέλλα. Αιχμαλωτίστηκε στην Πύλο.
3. Βασίλειος. Καταγόταν από την Πρέβεζα. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Ο Καποδίστριας του απένειμε το βαθμό του υπολοχαγού. Πέθανε το 1833, από τραύματα, τα οποία είχε από τον Αγώνα.
4. Γεώργιος. Καταγόταν από την Κασσάνδρα. Μυήθηκε στη Φιλ. Εταιρεία και διάθεσε μεγάλα ποσά για τον Αγώνα. Μετά την καταστολή του κινήματος στη Μακεδονία, ήρθε στη Σκόπελο και κατατάχτηκε στο σώμα του Καρατάσου. Το 1824 βρισκόταν στα Ψαρά, όπου, κατά την καταστροφή του νησιού, σκοτώθηκαν πολλοί συγγενείς του. Ο ίδιος πέρασε στο Ναύπλιο και αγωνίστηκε ως το τέλος του Αγώνα.
5. Ευστάθιος ή Μπαλτάς. Καταγόταν από τη Λοκρίδα και πήρε μέρος στις μάχες Βασιλικών, Αμφισσας, και Αράχοβας.
6. Θεοδωρής. Καταγόταν από τη Μακεδονία και πολέμησε με τον Εμμ. Παπά στην Κασσάνδρα κ.ά. Μαζί με την οικογένειά-του πιάστηκε αιχμάλωτος. Δραπέτευσε όμως και συνέχισε τον αγώνα στη Στερεά Ελλάδα.
7. Ιωάννης. Καταγόταν από την Κασσάνδρα. Μετά την καταστολή της Επανάστασης στη Μακεδονία, κατέβηκε στη Ν. Ελλάδα και πολέμησε στις μάχες Βρυσακιών και Τρΐκερι.
8. Νικόλαος. Καταγόταν από την Αθήνα. Σκοτώθηκε στην Αθήνα το 1827.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.