Αδαμόπουλος

ελληνική σημαίαΑδαμόπουλος. Όνομα αγωνιστών του 1821.
1. Αγγελής. Συνεργάστηκε με τον Παπάζογλου. Τον έστειλαν στη Μάνη με τον Ιω. Παλατινό για να πείσει τους Μανιάτες να πάρουν μέρος στην Επανάσταση. Οι προσπάθειές του όμως απέτυχαν.
2. Αδάμ. Καταγόταν από το χωριό Αλευρού της Σπάρτης. Πολέμησε στην Τρίπολη και στο Ναβαρίνο. Πέθανε το 1862.
3. Αθανάσιος. Από το χωριό Ψάρι της Τριφυλίας. Σκοτώθηκε στην πολιορκία του Νεόκαστρου.
4. Αντώνιος. Καταγόταν από την Κορώνη. Ήταν από τους πρώτους στρατιώτες, μαζί με άλλους 16, που μπήκαν στο φρούριο της Κορώνης. Οι Τούρκοι όμως τους συλλάβανε και τους κάψανε ζωντανούς.
5. Γεώργιος Αναγνώστου. Καταγόταν από την Κασσάνδρα. Αγωνίστηκε στη Μακεδονία, με τα τέσσερα αδέλφια του, κατά των Τούρκων. Μετά την καταστολή της εκεί επανάστασης κατέφυγε στη Σκόπελο και από εκεί το 1823 στα Ψαρά, όπου στη μεγάλη καταστροφή του 1824 σκοτώθηκαν δύο αδέλφια του και εξαφανίστηκαν οι οικογένειες τους. Ο άλλος του αδελφός σκοτώθηκε στη μάχη της Αταλάντης.
6. Γεώργιος. Καταγόταν από τη Ζελέχοβη Ολυμπίας. Πολέμησε σε πολλές μάχες.
7. Ιωάννης. Οπλαρχηγός από το Αίγιο. Υπηρέτησε τον Αγώνα κάτω από τις διαταγές των Λόντων.
8. Ιωάννης. Καταγόταν από τη Ζελέχοβη Ολυμπίας. Πολέμησε σε πολλές μάχες.
9. Παντελής. Ναυτικός από την Πελοπόννησο. Μυήθηκε, στη Ρωσία, το 1820, από τον Τσούνη στη Φιλική Εταιρεία.
10. Στέργιος. Καταγόταν από την Κασσάνδρα. Αγωνίστηκε εκεί με τον Εμμ. Παπά και ξόδεψε πολλά χρήματα. Μετά την καταστολή της επανάστασης της Μακεδονίας, κατέφυγε στη Σκόπελο και στα Ψαρά, όπου κυβερνούσε ένα μικρό σώμα προσφύγων Μακεδόνων. Πήρε μέρος στην πολιορκία του Ναβαρίνου και στην επιχείρηση της Αλεξάνδρειας με αρχηγό τον Κ. Κανάρη.
11. Τάσος ή Αναστάσιος. Καταγόταν από την Τριφυλία. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες με πενήντα άντρες κάτω από τις διαταγές του. Τιμήθηκε με το Αριστείο Ανδρείας.
12. Χατζή Πάντος. Καταγόταν από τη Ζαγορά του Πηλίου. Διατέλεσε γραμματικός του καπετάν Μπαστέκη. Το 1827 έφυγε από τη Ζαγορά και εγκαταστάθηκε στο Δερβένι. Τότε μετονομάστηκε σε Αδαμόπουλος. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες.
13. Χρίστος. Καταγόταν από τον Ασπροπόταμο. Διάθεσε την περιουσία του στον Αγώνα για την αγορά πολεμοφοδίων και για τη συντήρηση δικού του στρατιωτικού σώματος. Αιχμαλωτίστηκε και, όταν ελευθερώθηκε, πολέμησε στο Μεσολόγγι.

2 σκέψεις σχετικά με το “Αδαμόπουλος

  1. Καλησπέρα σας, επειδή ο 12 είναι πρόγονός μου, θα μπορούσατε να παραθέσετε τις πηγές σας για περαιτέρω έρευνα;
    Σας ευχαριστώ πολύ

  2. Καλησπέρα σας,
    Θα μπορούσατε να παραθέσετε πηγές για τον Χατζή Πάντο καθώς είναι πρόγονός μου και θέλω να τον μελετήσω;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.