ακακία

Γένος ελλοβοκάρπων της οικογένειας των Μιμοσιδών. Περιλαμβάνει 500 περίπου είδη ιθαγενή των τροπικών και υποτροπικών περιοχών, κυρίως της Αφρικής και της Αυστραλίας. Οι ακακίες είναι μέτρια δέντρα ή θάμνοι, με κλαδιά συνήθως οριζόντια, λίγο ή πολύ λυγισμένα και συχνά αγκαθωτά. Με την εμφάνισή τους δίνουν μια χαρακτηριστική όψη στις σαβάνες όπου φυτρώνουν σε ομάδες. Τα φύλλα τους, πτεροειδή και σύνθετα, μειώνονται κάποτε σε φυλλώδια, δηλαδή πράσινους μίσχους με φυλλοειδή διαπλάτυνση. Τα άνθη τους, πολύ μικρά, σχηματίζουν αρκετά εντυπωσιακές ταξιανθίες. Στο γένος ακακία ανήκουν τα είδη που γενικά ονομάζονται μιμόζες ή γαζίες, τα οποία έχουν άνθη κατά στάχεις ή κατά σφαιρικά κεφάλια κίτρινα. Ένα από τα γνωστότερα είδη, διαδομένο στις ακτές της Μεσογείου, είναι η ακακία η φαρνέσιος, η γνωστή γαζία. Άλλα είδη δίνουν, όταν χαραχτεί ο φλοιός τους, το γνωστό αραβικό κόμμι και άλλες βαφικές και δεψικές ύλες, καθώς και άριστη ξυλεία. Η γνωστή ακακία με τα άσπρα εύοσμα άνθη λέγεται ροβινία ή ψευδακακία.

Εκτός από τη γαζία, πολύ διαδομένες στη χώρα μας είναι η ακακία η πανόφυλλος, με κίτρινα άνθη την άνοιξη, και η ακακία η πολύανθος, με άνθη κίτρινα όλο σχεδόν το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια διαδίδεται πολύ και η ακακία η λευκάζουσα, για παραγωγή κομμένων λουλουδιών ή στόλισμα των κήπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.