Αλκυών – αλκυονίδες ημέρες

Πουλί της τάξης των κορακομόρφων, της οικογένειας των Αλκυονίδων ή Αλκηδονιδών. Το πιο γνωστό είδος στην Ευρώπη εμφανίζεται με δυο ποικιλίες, την Αλκυόνα την ατθίδα και την Αλκυόνα την δασεία. Η δεύτερη ζει και στην Ελλάδα και είναι γνωστή με τα κοινά ονόματα ψαροπούλι, βασιλοπούλι ή μπιρμπίλι της θάλασσας· έρχεται στις αρχές του καλοκαιριού και φεύγει στα τέλη Μαρτίου. Έχει μήκος περίπου 17 εκ., από τα οποία μόνο 4 εκ. αντιστοιχούν στην ουρά, κεφάλι μεγάλο σε σύγκριση με το σώμα και ράμφος μακρύ, δυνατό και μυτερό. Η ράχη της έχει χρώμα γαλαζοπράσινο γυαλιστερό, ενώ το στήθος και η κοιλιά της είναι καστανά. Η αλκυών ζει στην Ευρώπη, από τη Μεσόγειο ώς τη Μεγάλη Βρετανία, σε μεγάλες περιοχές της Ασίας και στη Βόρεια Αφρική. Συνήθως κάθεται σε κλαδιά ή βράχους στις όχθες λιμνών και υδάτινων ρευμάτων, έτοιμη να βουτήξει με αστραπιαία ταχύτητα για να πιάσει ψαράκια, μαλάκια και καρκινοειδή. Χτίζει τη φωλιά της σε αμμώδες έδαφος, όπου σκάβει έναν υπόγειο διάδρομο που καταλήγει σε ωοειδή θάλαμο· μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου το θηλυκό γεννά εκεί δυο φορές από 5-8 αβγά, τα οποία κλωσά, εναλλακτικά με το αρσενικό.
Από το πλήθος των αλκυόνων που ζουν στις απόκρημνες ακτές της, πήραν το όνομά τους η Αλκυονίς θάλασσα, κόλπος στο ανατολικό άκρο του Κορινθιακού (στο μυχό του βρίσκεται ο όρμος του Γερμενού ή Αιγοσθένων, γνωστός σαν Πόρτο Γερμενό) και οι Αλκυονίδες ή Καλά νησιά που βρίσκονται στην είσοδό της.
αλκυονίδες ημέρες. Περίοδος κατά την οποία στην Ελλάδα και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο διακόπτεται η χειμερινή κακοκαιρία από αίθριες και ηλιόλουστες ημέρες. Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι οι ημέρες αυτές παρουσιάζονται εφτά ημέρες πριν ή εφτά ημέρες μετά τη χειμερινή τροπή (21 Δεκεμβρίου) όταν το πουλί αλκυόνα γεννάει τα αβγά του. Οι σύγχρονες όμως παρατηρήσεις αντικρούουν τη διαπίστωση του Αριστοτέλη. Συνήθως οι ημέρες αυτές εμφανίζονται την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ο αριθμός των ημερών αυτών ποικίλλει. Αλλοτε η περίοδος της καλοκαιρίας διαρκεί τρεις μέρες, άλλοτε πέντε ημέρες και, πιό σπάνια,έξι ή εφτά ημέρες. Κατά τις ημέρες αυτές η μέση ημερήσια αύξηση της θερμοκρασίας ξεπερνάει πολλές φορές τους 5°C, η σχετική υγρασία παρουσιάζει μεγάλη πτώση και επικρατεί νηνεμία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.