Αναγνωσταράς

Οπλαρχηγός από τους σημαντικότερους της Επανάστασης του 1821 και Φιλικός. Γεννήθηκε στον ‘Αγριλο το 1760 και πέθανε στη Σφακτηρία το 1825.
Το όνομα του Αναγνωσταρά ήταν Χρήστος. Αλλά επειδή ήταν «αναγνώστης» στην εκκλησία και είχε και ρωμαλέο σώμα, τον έλεγαν Αναγνωσταρά. Με το όνομα αυτό είναι γνωστός, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υπέγραφε ως Αναγνώστης Παπαγεωργίου. Ο Αναγνωσταράς ασχολήθηκε με το εμπόριο. Επειδή όμως ήρθε σε ρήξη με τον προεστό Κ. Δικαίο και τον σκότωσε, βγήκε στο βουνό κλέφτης. Έγινε αργότερα αρχηγός ομάδας και συνεργάστηκε με το Ζαχαρία, τον Κολοκοτρώνη και τον Πετμεζά (1785). Πήγε έπειτα στη Ζάκυνθο και κατατάχτηκε ταγματάρχης στο ρωσικό στρατό (1804). Συνεργάστηκε με τους Γάλλους, όταν κατέλαβαν τα Επτάνησα (1807). Όταν τους διαδέχτηκαν οι Γάλλοι, ο Αναγνωσταράς υπηρέτησε στο γαλλικό στρατό ως ταγματάρχης. Στο τάγμα του υπηρετούσαν και άλλοι Έλληνες. Στη συνέχεια υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό μετά την κατάληψη των νησιών από τους Άγγλους και τη δημιουργία των επτανησιακών ταγμάτων. Όταν τελικά οι Αγγλοι το διαλύσανε, ο Αναγνωσταράς που βρισκόταν σε ένδεια και στο μεταξύ είχε χάσει και τους δύο γιους του σε ναυάγιο, έφυγε για τη Ρωσία. Μαζί του έφυγαν και οι καπεταναίοι Ηλίας Χρυσοσπάθης και Παναγιώτης Δημητρόπουλος. Εκεί μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία, πρώτοι εταίροι στρατιωτικοί (1817). Γυρίζοντας έπειτα στην Ελλάδα, μύησαν και άλλους. Στον Αναγνωσταρά οφείλεται η μύηση στη Φιλική Εταιρεία των Παπαφλέσσα και Θ. Κολοκοτρώνη. Στον Αναγνωσταρά οφείλεται, κατά μέγα μέρος, η απελευθέρωση της Καλαμάτας. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και αργότερα, αντιτάχθηκε στο Κολοκοτρώνη και προσχώρησε στην παράταξη των κοτσαμπάσηδων, που τον διόρισαν υπουργό πολέμου. Με την ιδιότητά του αυτή αρνήθηκε να αποφυλακίσει τον Κολοκοτρώνη. Σκοτώθηκε στη Σφακτηρία, της οποίας είχε αναλάβει την άμυνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.