Αριστοτέλης Ωνάσης

Σαν Σήμερα την 15 Ιανουαρίου, του 1906,
γεννήθηκε στην Σμύρνη, ο Έλληνας μεγιστάνας Ωνάσης Αριστοτέλης και πέθανε την 15/3/1975 στο Παρίσι. Γιος πλούσιου καπνεμπόρου της Σμύρνης, έμεινε ορφανός από μητέρα σε ηλικία 5 ετών και φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή. Με την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους (1922) πολλά μέλη του οικογενειακού του περιβάλλοντος σκοτώθηκαν, ο πατέρας του φυλακίστηκε και η οικογένειά του έφυγε για την Αθήνα, όπου έφτασε αργότερα και ο ίδιος με τον πατέρα του. Από την Αθήνα, το Σεπτέμβριο του 1923, πήγε στην Αργεντινή της οποίας την υπηκοότητα έλαβε αργότερα. Μικροϋπάλληλος σε επιχειρήσεις αρχικά, σύντομα άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο με μεγάλη επιτυχία. Από το 1932 άρχισε να αναμειγνύεται σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις οποίες και διακρίθηκε ιδιαίτερα αργότερα και μάλιστα στον τομέα των πετρελαιοφόρων, στον οποίο θεωρείται γενικά ως πρωτοπόρος.

Η εκπληκτική επιχειρηματική δραστηριότητα που ανάπτυξε ο Ωνάσης και μάλιστα σε ποικίλους τομείς, έκανε πολλούς να τον χαρακτηρίσουν ως έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες που έχει γνωρίσει ο κόσμος.
Το 1975 αμέσως μετά το θάνατο του δημιουργήθηκε το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», όπως όριζε στη διαθήκη του. Το ίδρυμα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μοναχογιού του Αλέξανδρου, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 23 χρόνων. Στο ίδρυμα ο Ωνάσης άφησε το ήμισυ της περιουσίας του. Το ίδρυμα διοικείται από 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Πρώτη Πρόεδρος ήταν η κόρη του Χριστίνα, μέχρι το θάνατο της. Στις δραστηριότητες του ιδρύματος περιλαμβάνονται:
1. Παροχή υπηρεσιών, δωρεές ή άλλες παροχές για κοινωφελείς σκοπούς (ιατρική, περίθαλψη, παιδεία, λογοτεχνία, θρησκεία, επιστήμη, έρευνα, δημοσιογραφία, τέχνη κλπ.).
2. Απονομή διεθνών επάθλων και παροχή Υποτροφιών. Επίσης η χορήγηση βραβείων για τους σκοπούς που αναφέρονται στο σημείο 1.
3.Η επιδίωξη άλλων παρομοίων σκοπών. Το Ίδρυμα έχει ήδη καθορίσει 4 διεθνή βραβεία («Αθήνα», «Ολυμπία», «Αριστοτέλειο» και «Δελφοί»)· προχώρησε στην ανέγερση (1992) του «Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου» κ. ά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.