Αν θέλετε να απολαύσετε παγωμένη μπίρα ή ένα τσίπουρο σ’ αυτό το τραπέζι
(εξαρτάται πότε θα πάτε)
επισκεφθείτε τον ποταμό Αχέροντα, από τις πηγές του μέχρι τις εκβολές του.
Αχέρων Ποταμός
Ποταμός της Ηπείρου ή Μαυροπόταμος ή Φαναριώτικος, ο οποίος περιβάλλεται από πλούσια μυθική παράδοση σχετική με τους νεκρούς και τον Αδη. Πηγάζει από τα βουνά του Σουλίου σε υψόμετρο 1600 μέτρων και μετά από διαδρομή 52 χιλιομέτρων, εκβάλλει στο Ιόνιο, στον κόλπο όπου βρίσκεται ο οικισμός Αμμουδιά.
Επειδή ο Αχέροντας ποταμός πάφλαζε σε απόκρημνες χαράδρες και σκιερά φαράγγια και ύστερα χανόταν, για να προβάλλει πάλι σε μια ελώδη περιοχή γεμάτη καλαμιές (στο χωριό Γλυκή), η όψη του ερημικού τοπίου έδωσε στη φαντασία των αρχαίων τη ζοφερή εικόνα ενός ποταμού που οδηγεί στον Αδη και αποτελεί το όριο τού επάνω και τού κάτω κόσμου.
Το ποτάμι αυτό με τις άφθονες καλαμιές στις όχθες του (έτσι απεικονίζεται σε πολλές ληκύθους) έπρεπε να διαβούν οι ψυχές των νεκρών για να φθάσουν στο βασίλειο του Αδη. Η διάβαση αυτή γινόταν με το πορθμείο του Χάροντα που έπαιρνε αμοιβή έναν οβολό από κάθε νεκρό. Στην συμβολή του με τον παραπόταμο Κωκυτό και κάτω από τη μονή του Αγίου Ιωάννη ανακαλύφθηκε το Νεκυομαντείο (νεκρομαντείο) για το οποίο θα γίνει αναφορά σε άλλο άρθρο.