Κοινώς Χιλιόφυλλο, άγριαψιθιά, σεμεσάντα. (Achillea millefolium, L.) οίκ. Συνθέτων (Compositae).
Πολύ γνωστό, σχετικά μικρό φυτό, πού το βλέπουμε συχνά καλλιεργημένο στους κήπους σαν «μπορντούρα». Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα φύλλα του στο σχήμα και στο χρώμα καθώς και η έντονη μυρωδιά του (όταν το τρίψομε στα χέρια μας θυμίζει κάπως την κάμφορα. Αυτό το φυτό έχει φύλλα πολύ σχιστά σε βαθμό πού φαίνονται σαν πολυσύνθετα (γι΄ αυτό και το ονόμασαν χιλιόφυλλο), με χρώμα ξέθωρο πράσινο. Τα άνθη του είναι μαζεμένα σε «κόρυμβο» με χρώμα λευκό.
Ή Αχιλλέα πού είναι ένα φυτό πικρό και στυφό, έχει τονωτικές ιδιότητες. Είναι υγιεινό φυτό όπως το χαμόμηλο και ορεκτικό. Συνίσταται κατά των αερίων των εντοσθίων. Είναι διεγερτικό και διουρητικό και ακόμη αντινευρικό και κατά της ατονίας γενικώς, και αντιρρευματικό.
Χρησιμοποιείται ως τσάι (25 – 30 γρ. σε ένα λίτρο νερό). Σταγόνες κρύου αφεψήματος στα αυτιά είναι κατά διαφόρων παθήσεών τους. Είναι ακόμη φυτό ευεργετικό στην κολίτιδα και γαστρικές παθήσεις. Ευεργετικό στις περιπτώσεις ζυμώσεων και δυσκοιλιότητας και καλό για το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη. Τονώνει τη λειτουργία των νεφρών και της καρδιάς. Είναι ακόμη ρυθμιστικό της περιόδου. Επουλωτικό και κατά των πόνων της αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Συνιστάται κατά του αρχόμενου διαβήτη. Είναι ακόμη κατά του λιπαρού δέρματος (καθαρίζει το δέρμα) .
Η χρήση του για το πρόσωπο γίνεται με ατμόλουτρο. Τέλος είναι τονωτικό των μαλλιών και ευεργετικό στα «σκασίματα» των χεριών. Με εντριβές στο κεφάλι εμποδίζει την τριχόπτωση.
Η συλλογή του φυτού γίνεται το καλοκαίρι κατά την άνθησή του. Χρησιμοποιούνται τα άνθη και τα φύλλα του φυτού.
‘Εξάλλου, το θεραπευτικό αυτό φυτό γενικότερα: Συντελεί στη ρύθμιση του συστήματος των αδένων καλυτερεύοντας τη λειτουργία τους. Και ακόμη: Συντελεί στη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος. Τέλος είναι ευεργετικό στη διανοητική κατάσταση!
Το κείμενο είναι από το βιβλίο του Ιγνάτιου Ζαχαρόπουλου για τα Βότανα.