Ποταμός της Ηπείρου με μήκος 260 χλμ. από τα οποία 68 στο Ελληνικό έδαφος ενώ τα υπόλοιπα στο Αλβανικό έδαφος. Πηγάζει από το όρος Κατάρα, βόρεια του Μετσόβου και με κατεύθυνση αρχικά βόρεια και στην συνέχεια βορειοδυτικά διαρρέει το ανατολικό άκρο της περιοχής των Ζαγορίων, διέρχεται νότια της Κόνιτσας και αφού δεχτεί τα νερά του Βοϊδομάτη στην αριστερή όχθη και του Σαρανταπόρου στην ανατολική, μπαίνει μεταξύ των χωριών Μολυβδοσκέπαστου και Μελισσόπετρας στο Αλβανικό έδαφος.
Η κοιλάδα του Αώου είναι φυσική οδός επικοινωνίας της Ηπείρου με την Αλβανία, στενά συνδεδεμένη με την νεώτερη πολεμική ιστορία της Ελλάδας. Στους πολέμους 1912-1913 τα Ελληνικά στρατεύματα την κοιλαδα του Αώου (και του παραπόταμου του Δρίνου) χρησιμοποίησαν, όταν κατέλαβαν την Βόρεια Ηπειρο. Στον πόλεμο του 1940-1941 την κοιλαδα την χρησιμοποίησαν, προς την αντίθετη κατεύθυνση, τα Ιταλικά στρατεύματα για να εισβάλουν στην Ελλάδα, να φτάσουν ως τις πηγές του Αώου και να απειλήσουν την επικοινωνία Ηπείρου – Θεσσαλίας στην περιοχή του Μετσόβου.
Στις πηγές του ποταμού η ΔΕΗ κατασκέυασε φράγμα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΥΗΣ) και συνολικά κατασκευάστηκαν επτά φράγματα για τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης των Πηγών Αώου με συνολικό όγκο 5 εκ. κ.μ. περίπου.
Ο υδροηλεκτρικός σταθμός 2X110Μ είναι υπόγειος και η σήραγγα καλωδίων από τις γεννήτριες προς τον υποσταθμό. Ο σταθμός βρίσκεται σε βάθος 440 μ. από την επιφάνεια του εδάφους και η υψομετρική διαφορά από το σημείο υδροληψίας μέχρι τις γεννήτριες είναι μεγαλύτερη από 600 μ. Η λίμνη των Πηγών του Αώου είναι 15 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου, και το υδροηλεκτρικό έργο αποπερατώθηκε τον Ιανουάριο του 1991.