Βίδρα ή Ενυδρίδα

Σαρκοφάγος της οικογένειας των Μουστελιδών η Ικτιδιδών. Το σώμα της, που απολήγει σε μια δυνατή κωνική ουρά, μπορεί να φτάσει σε μήκος το 1,50 μ. και βάρος τα 12 κιλά. Τα κοντά της πόδια έχουν πέντε δάχτυλα, ενωμένα κατά τα τρία τέταρτα με νηκτική μεμβράνη και έχουν νύχια μονίμως προτεταμένα. Το κεφάλι της είναι ελαφρά πιεσμένο από πάνω και έχει σκληρά μουστάκια· τα μάτια της είναι μικρά και τα αυτιά, που μόλις προεξέχουν, κλείνουν, όπως και τα ρουθούνια, όταν η βίδρα κολυμπά κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η οδοντοφυΐα της περιλαμβάνει 36 δόντια. Η βίδρα περπατά μάλλον δύσκολα στο έδαφος, ενώ κολυμπά με ευκολία χρησιμοποιώντας τα πόδια της σαν κουπιά και την ουρά σαν πηδάλιο. Έχει συνήθειες νυκτόβιου και αναζητά ψάρια και καρκινοειδή με τα οποία τρέφεται. Την ημέρα ζει σε στοές σκαμμένες στις όχθες των λιμνών και των ποταμών· από εκεί ξεκινούν δυο υπόγειοι διάδρομοι από τους οποίους ο ένας έχει έξοδο μέσα στο νερό και ο άλλος στην επιφάνεια του εδάφους. Το θηλυκό, μετά από εγκυμοσύνη εννέα εβδομάδων, γεννά 2-5 νεογνά.

Η βίδρα η κοινή ζει στα γλυκά νερά ολόκληρης της Ευρώπης. Στην Ελλάδα συναντιέται στις λίμνες και στους ποταμούς της Β. Ελλάδας. Μερικά υποείδη της ζουν στη Β. και Ν. Αμερική. Στους ποταμούς των ανατολικών περιοχών της Ν. Αμερικής συναντιέται η ενυδρίς γίγας, που έχει μήκος περισσότερο από 2 μ. και θηρεύεται για τη γούνα της. Στη ΝΑ Ασία και στα μεγάλα νησιά της Ινδονησίας ζει η μικρότερη βίδρα χωρίς νύχια και στις ακτές του Β. Ειρηνικού υπήρχαν παλιότερα πολλές θαλάσσιες ενυδρίδες, οι οποίες έχουν μήκος περίπου 1,20 μ. με πολύ μικρή ουρά, περίπου 3 εκ. Η βίδρα συναντιέται σήμερα σπάνια εξαιτίας της αμείλικτης καταδίωξης που υφίσταται.

Οι φωτό είναι από το μουσείο φυσικής ιστορίας του Κυνηγετικού συλλόγου Ιστιαίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.