Βιβλιολάθας

 

Αυτός που δε γνωρίζει πια πόσα βιβλία έγραψε. Παράδειγμα βιβλιολάθα αναφέρεται ο Δίδυμος ο γραμματικός, συγγραφέας 3500 βιβλίων, τους τίτλους των οποίων δεν μπορούσε να θυμηθεί.

Δίδυμος ο γραμματικός διάσημος φιλόλογος, της Αλεξανδρινής σχολής γεννήθηκε το 63 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια. Διακρίθηκε για την επιμέλεια και την επιμονή του στις επιστημονικές μελέτες και απεκλήθη για το λόγο αυτό «χαλκέντερος».

Οι πραγματείες του ήταν κριτικοερμηνευτικές, λεξικογραφικές, αναφερόμενες στη σωστή χρήση της γλώσσας και της γραμματικής, στη μυθολογία και άλλες ποικίλου περιεχομένου. Έγραψε σχόλια σε πολλούς Έλληνες ποιητές και σε μερικούς ρήτορες. Συγκέντρωσε το έργο των προγενέστερων Αλεξανδρινών φιλολόγων και το έργο του αποτέλεσε τον ενδιάμεσο σταθμό της γραμματείας της εποχής του και των εποχών που ακολούθησαν,Στο έργο του, από το οποίο μόνο αποσπάσματα σώζονται, οφείλουμε ένα μεγάλο μέρος των γνώσεων μας για τη λογοτεχνία της αρχαιότητας. Ειδικά τα αποσπάσματα σε πάπυρο από σχόλια του στο Δημοσθένη αποδεικνύουν ότι η κριτική του Δίδυμου δεν αναφερόταν μόνο στο γράμμα αλλά και στην ουσία του έργου του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.