Γέροντας Αγγελος

Αθηναίος αγωνιστής της Επανάστασης του ’21, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1785 και πέθανε το 1862. Από ευγενή παλαιοαθηναϊκό οίκο, αποτελούσε, με τον Προκόπιο και τον Παλαιολόγο Βενιζέλο την τριμελή Δημογεροντία της Αθήνας από το 1820. Δεκαπέντε μέρες πριν από την εξέγερση των Χασίων και του Μενιδίου με αρχηγό το Μελέτη Βασιλείου, που την ακολούθησε η εξέγερση της Αθήνας (25-26 Απριλίου 1821) οι Τούρκοι συνέλαβαν τους δημογέροντες και εννέα άλλους προκρίτους και τους έκλεισαν στην Ακρόπολη όπου έσφαξαν όλους τους προκρίτους και κράτησαν μόνο τους τρεις δημογέροντες για να «δώσωσι λόγον ως αντιπρόσωποι και εγγυηταί της Κοινότητος των Χριστιανών της Αττικής» (Διον. Σουρμελής).

Όταν με τον ερχομό του Ομέρ Βρυώνη (Ιούλιος 1821) λύθηκε η πολιορκία της Αθήνας κατόρθωσαν να δραπετεύσουν (2 Αυγούστου) και να σωθούν στη Σαλαμίνα. Ο Γέροντας, αν και άρρωστος πια από τις κακουχίες, πρόσφερε, σ’ όλη διάρκεια του Αγώνα και ύστερα απ’ αυτόν, πολλές υπηρεσίες στο Έθνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.