Γέφυρα Αγίου Βησσαρίωνα

Γέφυρα μονότοξη με ημικυκλικό τόξο. Γεφυρώνει τον Πορταϊκό ποταμό, στο δυτικό όριο της Πύλης
ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΞΟΥ 28,76 μ. Ανατολική όψη     28,99 μ. Δυτική όψη
ΥΨΟΣ ΤΟΞ0Υ: (από τη στάθμη της κοίτης) 12,77 μ.
ΜΗΚΟΣ ΓΕΦΥΡΑΣ. 65,67 μ.
ΠΛΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ: 2,10 μ.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Βόρειο Βάθρο – τόξο: ψαμμίτης                                                          – νότιο βάθρο: ασβεστόλιθος
Κατασκευάστηκε το έτος 1527 μ.Χ. με μέριμνα του τότε Μητροπολίτη Λαρίσης και μετέπειτα πολιούχου των πόλεων Τρικάλων, Καλαμπάκας και πύλης Αγίου Βησσαρίωνα, για τη γεφύρωση του ποταμού, επί της μοναδικής τότε και μέχρι περίπου το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα οδού, σύνδεσης της Θεσσαλίας με την Ήπειρο.
Στη γέφυρα έγιναν εργασίες συντήρησης και επισκευής:
• από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του ΥπουργεΙου Πολιτισμού κατά τα έτη 1967,1968 (επισκευή Βάθρων στηθαίων καταστρώματος) και 1983 (προστασία βορείου βάθρου)
• από την ίδια υπηρεσία σε συνεργασία με τη Δ/ση Τεχνικών Υπηρεσιών του νομού κατά το έτος 1973 (προστασία νότιου βάθρου)
• απο το Δασαρχείο κατά το έτος 1977 (κατασκευή φράγματος ανάντι, για την προστασία των βάθρων σε συνδυασμό με αρδευτικό δίκτυο)
Εργασίες μεγάλης κλίμακας για την προστασία. αποκάσταση και ανάδειξη της γέφυρας έγιναν κατά τα έτη 2005 και 2006 με ευθύνη της Νομαρχίας Τρικάλων στα πλαίσια του προγράμματος προστασίας και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (συγχρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2000 – 2006)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.