Γεώργιος Ριζάρης

Γεννήθηκε το 1769 στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων. Έμπορος και μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Με τον αδελφό του Μάνθο υπήρξαν εθνικοί ευεργέτες.

Από μικρή ηλικία έμειναν ορφανοί. Πήγαν στη Μόσχα, όπου ο αρχικά, Μάνθος δούλευε στον θείο του Πανταζή και το 1806 πήγε και ο Γεώργιος. Ασχολήθηκαν με το εμπόριο και σταδιακά κατάφεραν να δημιουργήσουν μεγάλη περιουσία.

Μετά τον θάνατο του Μάνθου (1824), ο Γεώργιος, εγκαθίσταται στην Οδησσό απ’ όπου φροντίζει για την ίδρυση ελληνικού σχολείου, “Σχολή των Ελληνικών Μαθημάτων”, στο πατρικό του σπίτι, στο Μονοδένδρι, τρόφιμοι του οποίου υπήρξαν πολλά ορφανά παιδιά.

Το 1837 ο Γεώργιος εγκαθίσταται στην Αθήνα, με σκοπό να πραγματοποιήσει το όνειρο του ιδίου και του αδελφού του, ίδρυση εκκλησιαστικής ακαδημίας. Το 1843 μετά τον θάνατο του ιδρύεται η ιερατική σχολή, η οποία ονομάστηκε Ριζάρειος Ιερατική Σχολή, σε χώρο δίπλα από το σημερινό ξενοδοχείο Χίλτον. Σήμερα λειτουργεί στο Χαλάνδρι, ως ανώτερο εκκλησιαστικό φροντιστήριο.

Τα κληροδοτήματά τους συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να προσφέρουν σημαντικό έργο. Πέθανε το 1842.

Η προτομή στη φωτό, είναι από το Μονοδένδρι Ιωαννίνων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.