Γιάνναρης

Χατζή - Μιχάλης Γιάνναρης
Χατζή – Μιχάλης Γιάνναρης

Επώνυμο αγωνιστών από την Κρήτη.

Χατζή – Μιχάλης.

Αξιόλογη μορφή των Κρητικών αγώνων Γεννήθηκε στους Λάκκους Κυδωνιάς, Κρήτη 1827 και πέθανε στα Χανιά το 1916. Διακρίθηκε ως οπλαρχηγός, ηγέτης και εμπνευστής σε όλους σχεδόν τους αγώνες της Κρήτης για την αυτονομία και την ένωση, όπως π.χ. στην εξέγερση του 1858 στη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση (1866 – 1869) στους αγώνες του 1878· Φυλακίστηκε πολλές φορές και εξορίστηκε στην Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους. Τελικά, το 1912 εκλέχτηκε πρόεδρος στη Συνέλευση των Κρητών που κήρυξε την ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

Αντώνιος.

Λόγιος και εθνικός αγωνιστής, γνωστός και με το επώνυμο Γιανναράκης. Γεννήθηκε το 1852 και πέθανε το 1909. Σπούδασε φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και Γερμανίας και το 1896 διορίστηκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Αγίου Ανδρέα της Μ. Βρετανίας. Ανιψιός του οπλαρχηγού Χατζή – Μιχάλη Γιάνναρη, πήρε ενεργό μέρος στην κρητική επανάσταση του 1889 και εκλέχτηκε πρόεδρος της επαναστατικής συνέλευσης του Ομαλού (1889). Μετά την αποτυχία της επανάστασης, ήρθε στον Πειραιά. Ξαναγύρισε στο νησί και υπήρξε ένας από τους κυριότερους αντίπαλους, του πρίγκιπα Γεωργίου, γι’ αυτό και φυλακίστηκε. Ο Αντώνιος έγραψε αρκετές μελέτες με θέματα της ειδικότητάς του, με αξιολογότερη τα Άσματα κρητικά μετά διστίχων παροιμιών (1876). Πέθανε στο πλοίο, καθώς πήγαινε για την Αμερική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.