Γιώργης Μπότσαρης

Μπότσαρης. Σουλιώτικη οικογένεια αρματολών και αγωνιστών, οι οποίοι διακρίθηκαν στους τοπικούς πολέμους κατά του Αλή πασά και κατά την Επανάσταση. Αποτελούσαν ξεχω­ριστή φάρα εγκατεστημένη σε ιδιαίτερο χωριό, κοντά στη σημερινή Λάκκα Μπότσαρη και ήταν, μαζί με τους Τζαβελαίους, οι επιφανέστεροι και από τους πρώτους οικιστές του Σουλίου. Ηγέτης του οίκου των Μποτσαραίων. κατά το 18ο αι. αναφέρεται ο Κίτσος (Χρίστος) Μπότσαρης τον οποίο αποδίνονται πολλά κατορθώματα.

Γιώργης (1719 – 1793). Γιος του Κίτσου. Ανάλαβε την αρχηγία της φάρας περί τα μέσα του 18ου αι. Έδρασε κατά την πρώτη επίθεση του Αλή πασά εναντίον του Σουλίου (1789), τον οποίο εξανάγκασε να αποχωρήσει στα Γιάννενα και να πληρώσει λύτρα στους Σουλιώτες για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Σε άλλη επίθεση του Αλή, ο Μπότσαρης βρέθηκε απροετοίμαστος και αναγκάστηκε να αποσύρει τη φάρα του και να εγκατασταθεί στο Βουλγαρέλι όπως του όρισε ο Αλής, ο οποίος κράτησε ως όμηρο το γιο του Κίτσο. Ο Μπότσαρης. ανακηρύχτηκε αρματολός, αλλά οι έριδες και οι αντιθέσεις μεταξύ των οικογενειών τον ανάγκασαν ν’ αποσυρθεί υπέρ του πρωτότοκου γιου του Τούσια (Αθανάσιος) και κατ’ άλλους αυτοκτόνησε στα Τζουμέ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.