Αρχαιολογικό πάρκο Δίου
Οι βουνοκορφές του Ολύμπου και η πεδιάδα της Πιερίας αναφέρονται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα του Ομήρου και στους ομηρικούς ύμνους. Για το Δίον, τον ιερό τόπο του Διός, γίνεται λόγος για πρώτη φορά στο Θουκυδίδη.
Η αρχαία παράδοση έλεγε ότι τον πρώτο βωμό στο ιερό του Διός τον έστησε ο Δευκαλίων μετά τον αρχαίο κατακλυσμό. Εδώ μαζί με τον Ολύμπιο Δία λατρεύονταν και οι εννέα Μούσες που είχαν γεννηθεί στους πρόποδες του Ολύμπου. Προς τιμή τους γινόταν κάθε χρόνο μία γιορτή, τα “εν Δίω Ολύμπια”, η οποία απέκτησε ιδιαίτερη λαμπρότητα στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., όταν ο βασιλιάς Αρχέλαος της Μακεδονίας πρόσθεσε στις τελετές των θυσιών αγώνες αθλητικούς και θεατρικούς.
Το Δίον επισκέπτονταν συχνά οι βασιλείς της Μακεδονίας για να θυσιάσουν στον Ολύμπιο Δία, για να κάνουν την τελετουργική κάθαρση του στρατού, για να δώσουν όρκους συμμαχίας στους θεούς, για να πανηγυρίσουν μαζί με το στρατό και το λαό. Εδώ γιόρτασε τις ένδοξες νίκες του ο Φίλιππος και από εδώ ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος την εκστρατεία του στην Ασία, αφού τέλεσε αγώνες και θυσίες στο Δία. Στο ιερό του Διός στήνονταν επιγραφές που περιείχαν βασιλικά κείμενα. Εκεί ήταν στημένα τα αγάλματα των βασιλέων και οι έφιπποι ανδριάντες των 25 εταίρων που έπεσαν στη μάχη του Γρανικού, έργο του Λυσίππου. Το Δίον γνώρισε μεγάλη ακμή στα ελληνιστικά και αυτοκρατορικά χρόνια. Η τελευταία σημαντική φάση του είναι τον 4ο αι. μ.Χ. Κατόπιν φθίνει, ενώ αλλεπάλληλοι σεισμοί σωριάζουν τα κτίριά του σε ερείπια και αναγκάζουν τους κατοίκους του να το εγκαταλείψουν.
Οι ανασκαφές έχουν εντοπίσει έξω από τα τείχη το ιερό του Ολυμπίου Διός, όπου βρέθηκε ο βωμός, βάσεις αγαλμάτων και επιγραφές, το ιερό της Δήμητρας με κτίρια και ευρήματα ήδη από τον 6° αι. π.Χ., το ιερό της Ίσιδος, όπου αρχικά λατρευόταν η Άρτεμις, ως θεά του τοκετού. Το 2003 ήρθε στο φως το ιερό του Διός Υψίστου με το λατρευτικό άγαλμα του θεού και τους μαρμάρινους αετούς. Μέσα στα τείχη της πόλης που χρονολογούνται στο τέλος του 4°° αι. π.Χ. βρέθηκαν οι δρόμοι, πολλά δημόσια κτίρια, η αγορά, τα λουτρά, επαύλεις, εργαστήρια, σπίτια και βασιλικές. Τα παλιότερα κτίσματα ανάγονται στα κλασικά χρόνια, ενώ τα νεότερα στο τέλος της αρχαιότητας και στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
Αναπαράσταση του Ιερού της Δήμητρας
Αναπαράσταση των μεγάλων Θερμών
Αναπαράσταση του Ιερού της Ισιδας