Δημήτριος Παπανικολής

Αγωνιστής του 1821 Γεννήθηκε το 1790 στα Ψαρά και απεβίωσε το 1855. Από ναυτική οικογένεια, εξοικειώθηκε νωρίς με τη θάλασσα, υ­πηρέτησε κοντά στον Αποστόλη και διακρίθη­κε από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης ως πυρπολητής. Την πρώτη επιτυχία του σημείω­σε στην Ερεσσό (27 Μαΐου 1821)· ύστερα πραγματοποίησε αλλεπάλληλες επιδρομές (Τσανταρλή, Μοσχονησίων Καστελλόριζου. Ψαρών) και έλαβε μέρος στη ναυμαχία του Γέ­ροντα και στην επιχείρηση για την απελευθέ­ρωση της Χίου (1829).
Μετά την απελευθέρωση ασχολήθηκε με το εμπόριο με δικό του πλοίο ως το 1833, οπότε το αγόρασε η κυβέρνηση και τον διόρισε κυβερνήτη του. Το 1841 τον έθεσαν σε διαθεσιμότη­τα, καταλογίζοντάς του αμέλεια για το ναυάγιο του πλοίου. Το 1841 ανακλήθηκε και διορίστη­κε κυβερνήτης της κορβέτας «Αμαλία». Το 1843 εκλέχτηκε βουλευτής Ψαρών και τον επόμενο χρόνο στάλθηκε από την κυβέρνηση στο Γύθειο για να εξομαλύνει διαφορές μεταξύ των Λάκωνων. Το 1846 διορίστηκε πρόεδρος του ναυτοδικείου, θέση στην οποία έμεινε ως το θάνατο του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.