Διόδους ο ύστριξ

Γένος ψαριών της οικογένειας των διοδοντιδών, της τάξης των τετραοδοντοειδών, του είδους diοdon holacanthus.
Ονομάζεται και σκαντζόχοιρος της θάλασσας γιατί το σώμα του καλύπτεται από αγκάθια, τα οποία ανασηκώνονται όταν το ψάρι βρίσκεται σε άμυνα.
Τα δόντια του ενώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα ισχυρό ράμφος. Το σώμα του έχει την ιδιότητα να φουσκώνει και να γίνεται τριπλάσιο από τον κανονικό του όγκο.
Τα πτερύγιά του είναι πάρα πολύ μικρά και τα αγκάθια του μυτερά και ευδιάκριτα.
Ο πιο διαδεδομένος διόδους είναι ο διόδους ο ύστριξ, τα αγκάθια του οποίου έχουν δύο ρίζες και είναι κινητά. Παλαιότερα, οι ιθαγενείς των νοτίων θαλασσών κατασκεύαζαν πολεμικά κράνη από το δέρμα αυτού του διόδους

Το τελεόστεο αυτό ψάρι ζει στα παράκτια νερά των θερμών θαλασσών, τρέφεται κυρίως με καρκινοειδή και μαλάκια και το μήκος του φτάνει έως 90 εκ.
Η ονομασία του οφείλεται στο ότι έχει δύο πολύ πλατιά δόντια, ένα στην πάνω και ένα στην κάτω γνάθο.
Όταν απειλείται, ο διόδους ρουφά νερό ή αέρα οπότε το στόμα του διευρύνεται τόσο, που το ζώο παίρνει σφαιροειδή μορφή, ενώ τα αγκάθια του ορθώνονται δημιουργώντας κίνδυνο για τον επιτιθέμενο, ακριβώς όπως συμβαίνει με τον σκαντζόχοιρο.
το κείμενο το είδα εδώ:  http://www.yousouroum.gr/forum/showthread.php?t=16821
Οι φωτό είναι από το μουσείο φυσικής ιστορίας του Κυνηγετικού συλλόγου Ιστιαίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.