Δυοβουνιώτης

Επώνυμο δύο αγωνιστών του 1821.

Ιωάννης

Γεννήθηκε το 1763 στα Δυο Βουνά Φθιώτιδας και πέθανε στην Αμφισσα το 1831. Στα δέκα τελευταία χρόνια πριν από το 1821 είχε αναγνωριστεί αρματολός των επαρχιών Ζητουνίου, Βουδουνίτσας και Τουρκοχωρίου. Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και με τον Πανουργιά, το Διάκο και το Σκαλτσά αποτελούσαν την τετράδα των αρχηγών του ένοπλου αγώνα στην Ανατολική Στερεά. Με την έκρηξη της Επανάστασης, παρόλο που ο γιος του βρισκόταν όμηρος στα χέρια του Αλή πασά, πολιόρκησε (8 Απριλίου 1821) με 80 πολεμιστές του και 500 στρατολογημένους από τη γύρω περιοχή το δυσπόρθητο φρούριο της Βουδουνίτσας, το οποίο τελικά παραδόθηκε. Ενώ εξακολουθούσε η πολιορκία, ο Δυοβουνιώτης με το Διάκο αποχώρησαν για να οργανώσουν, μαζί με τον Πανουργιά, τη γνωστή αντίσταση στην κοιλάδα του Σπερχειού. Πρωταγωνίστησε επίσης τον Αύγουστο του 1821 στην περίφημη μάχη των Βασιλικών.

Γεώργιος

Γεννήθηκε το 1798 στην Αμφισσα και πέθανε στην Αθήνα το 1868.

Γιος του Ιωάννη, έλαβε στρατιωτική κατάρτιση στην Ιθάκη και εντάχτηκε στις δυνάμεις του πατέρα του. Ο Αγώνας τον βρήκε όμηρο του Αλή πασά. Κατόρθωσε να δραπετεύσει, αλλά έπεσε στα χέρια του Χουρσίτ. Τελικά ελευθερώθηκε για να γίνει το 1822 χιλίαρχος από τον Άρειο Πάγο, από το 1823 στρατηγός και κατά τη βασιλεία του Όθωνα γερουσιαστής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.