Ερωδιός

Γενική ονομασία για διάφορα πουλιά της οικογένειας των Αρδεϊδών. Διακρίνονται από τα άλλα Καλοβατικά (μακρύλαιμα και μακροπόδαρα, όπως π.χ. οι πελαργοί και οι γερανοί), γιατί διατηρούν το μακρύ λαιμό α­ναδιπλωμένο και κατά την πτήση. Γενικά δε θηρεύονται γιατί το κρέας τους έχει δυσάρεστη γεύση. Ένα από τα πιο γνωστά είδη είναι ο ερωδιός ο τεφρόχρους (ardea cinerea)· έχει φτέρωμα λευ­κό στην κοιλιά και γκρίζο – τεφρό στη ράχη. Οι πτέρυγες και το λοφίο της κεφαλής είναι μαυρι­δερά· το ράμφος μακρύ, ισχυρό, κίτρινο, με ο­δοντωτά χείλη, είναι κατάλληλο για να αρπάζει υδρόβια ζώα, όπως ψάρια, βατράχια και μαλά­κια. Συναντιέται σε πολλές περιοχές της Ευρασίας και της Αφρικής κατασκευάζει τη φωλιά του στα δέντρα κοντά σε έλη, τέλματα και πο­ταμούς. Ο ερωδιός ο λευκός, μεγαλύτερος, ζει κυρίως στη δυτική και νότια Ρωσία, στη Ρουμανία και Ουγγαρία· από την Ελλάδα διαβαίνει κατά την περίοδο της μετανάστευσης. Τα μακριά, μαλα­κά λευκά φτερά του χρησιμοποιούνται συχνά σαν στολίδια σε γυναικεία καπέλα και ονομά­ζονται εγκρέτες από το όνομα ενός γένους ερω­διών.

Ένας ερωδιός που ζει στην Αφρική, στην Αμερική και στις νότιες περιοχές της Ευρασίας συνο­δεύει τα βοοειδή στις βοσκές τους για να τρέφε­ται από τα παράσιτα που φωλιάζουν στο τρίχωμά τους.

Ο ερωδιός ο νυκτοκόραξ, που ονομάζεται έτσι από το σχήμα του σώματος και τις νυχτόβιες συνήθειές του, ζει στη δυτική Γαλλία και στην Ισπα­νία και διαχειμάζει συνήθως στη Σικελία και Σαρδηνία.

Ο ερωδιός ο ερυθρός οφείλει το όνομά του στο ερυθρωπό χρώμα του φτερώματος που έχει στο κεφάλι, στο λαιμό και στο στήθος. Ζει στις θερ­μές περιοχές της Ευρασίας και τρέφεται κυρίως με ψάρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.