Ευλογία σταφυλιών

Σήμερα 6 Αυγούστου,

 Γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού

Ο Χριστός πήρε τους τρεις μαθητές Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο στο όρος Θαβώρ. Εκεί μεταμορφώθηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους. Αριστερά και δεξιά του ήταν ο Μωυσής και ο Ηλίας αντίστοιχα.

Μαζί με το ιστορικό αυτό γεγονός, η εκκλησία μας ευλογεί και τα σταφύλια, εν όψει του επερχόμενου Τρύγου, μέσα από μία ειδική προσευχή, η οποία διαβάζεται στις εκκλησίες μας,

Η ευλογία των σταφυλιών, των αντιπροσωπευτικών αυτών απαρχών του κόσμου, είναι μία λειτουργική πράξη που τονίζει ιδιαίτερα τη δοξολογική και ευχαριστιακή προσφορά της ύλης και των καρπών της γης στο Δημιουργό Θεό και κτίστη των πάντων. Πολὺ περισσότερο μάλιστα, όταν ο καρπὸς αυτὸς της αμπέλου μας δίνει το κρασί, που ο Χριστὸς ευλόγησε στην Κανά, για να τονίσει την εν Χριστώ μεταμόρφωση του κόσμου, αλλὰ και μας το παρέδωσε στο Μυστικὸ Δείπνο, ως το στοιχείο εκείνο, ποὺ μαζὶ με το ψωμί, την ώρα της θείας Λειτουργίας αφθαρτοποιούνται χαρισματικά, μεταποιούμενα σε σώμα και αίμα Κυρίου, θεία Ευχαριστία.

Εκτὸς τούτων, η ευλογία των σταφυλιών τονίζει και την ανάγκη συνεχούς πνευματικής καρποφορίας και μεταμορφωτικής πορείας του ανθρώπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.