Η αλεπού

Η αλεπού χαρακτηρίζεται γενικά από το οξύ της ρύγχος, το λεπτό της σώμα και το μακρύ και άφθονο τρίχωμα της ουράς της. Τα αφτιά της είναι όρθια και έχουν κατά κανόνα αιχμηρή κορυφή. Η οδοντοστοιχία της είναι ισχυρή και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα ανεπτυγμένους κυνόδοντες. Το τρίχωμά της είναι πυκνό, μακρύ, μαλακό και καστανοκόκκινου χρώματος. Το άκρο της ουράς της είναι λευκό και φουντωτό. Είναι νυκτόβιο είδος, αλλά την περίοδο αναπαραγωγής κυκλοφορεί και κατά της διάρκεια της ημέρας.
Η αλεπού σκάβει μια επιμήκη φωλιά ή οικειοποιείται φωλιές άλλων ζώων. Τρέφεται με κάθε είδους μικρά ζώα, τα οποία αναζητά κατά την διάρκεια του δειλινού ή της νύχτας. Επειδή εξολοθρεύει μεγάλο αριθμό τρωκτικών, η κοινή αλεπού μπορεί να θεωρηθεί ζώο ωφέλιμο για τον άνθρωπο, παρά την κακή φήμη που έχει αποκτήσει λόγω των συχνών επιδρομών της εναντίον μικρών κατοικίδιων (κότες, κουνέλια κ.α.
Ομοταξια: Θηλαστικα, Τάξη: Σαρκοφάγα, Βάρος: 6 με 10 κιλά, Μήκος: 60 με 75 εκ. το σώμα και 35 με 50 εκ. η ουρά.
Η φωτό είναι από το μουσείο φυσικής ιστορίας του κυνηγετικού συλλόγου Ιστιαίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *