Διπλή γιορτή για την Θεσσαλονίκη σήμερα, που εκτός της εορτής του Αγίου Δημητρίου η πόλη γιορτάζει και την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους.
Ένα από τα ένδοξα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας είναι η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που έγινε σαν σήμερα, 26 Οκτωβρίου 1912. Μετά από την διήμερη μάχη του Ελληνικού Στρατού στα Γιαννιτσά, ο στρατός μας κινήθηκε προς την Θεσσαλονίκη και διαμέσου της σημερινής οδού 26ης Οκτωβρίου (Μεμλεκέτ Μπαχτσεσή έτσι λεγόταν τότε) έφθασε στην είσοδο της πόλης.
Η υπογραφή παράδοσης έγινε στο διοικητήριο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, από τον Αρχιστράτηγο Χασάν Ταξίν πασά, που είχε ως έδρα του την Θεσσαλονίκη, στους Έλληνες πληρεξούσιους Συνταγματάρχη Β. Δούσμανη και Λοχαγό Ι.Π. Μεταξά.
Λέγεται ότι όλη η συζήτηση πού έλαβε χώρα, μεταξύ του Τούρκου Αρχιστράτηγου και των Ελλήνων έγινε στην ελληνική γλώσσα, της οποίας ήταν γνώστης ο Αρχιστράτηγος και μόνο όταν ήρθε η ώρα να συνταχθεί το πρωτόκολλο παράδοσης κλήθηκε μεταφραστής (δραγουμάνος) για να συντάξει το πρωτόκολλο στην γλώσσα της διπλωματίας την Γαλλική, που τελικά υπογράφτηκε την 11η βραδινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου 1912.
Την 8η ώρα το πρωί της επόμενης εισήλθε στην πόλη η 8η Μεραρχία που στρατοπέδευσε στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, (σήμερα απέναντι από το δικαστικό μέγαρο). Στην συνέχεια, ώρα 11η εισέρχεται στην πόλη η 1η Μεραρχία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος, που παρέστη στην δοξολογία, που έγινε στον Ι.Ν. του Αγ. Μηνά.
Την 26 Οκτωβρίου 1912, η Θεσσαλονίκη επανέρχεται στον Ελληνικό χώρο ύστερα από 482 χρόνια. Αφετηρία μιας νέας εποχής κατά την οποία αναπτύσσεται ως αναπόσπαστο τμήμα της Ελλάδας, Η πόλη αυξάνεται με την εγκατάσταση των προσφύγων και απλώνεται έξω από τα τείχη.
Ο αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος με τον αρχιστράτηγο Χασάν Ταξίν πασά.