Η πρώτη έκφραση εορτασμού προς την Μητέρα Θεών τε και ανθρώπων, τη Θεά Γαία (Μητέρα Γη) εμφανίζεται στην αρχαία Ελλάδα.
Στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία εμφανίζεται η Γιορτή της Μητέρας, κάθε Μάρτιο, ως Γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη.
Τον 15ο αιώνα εμφανίζεται στην Αγγλία η Κυριακή της Μητέρας, (Mothering Sunday), την 4η Κυριακή της Σαρακοστής.
Η δεύτερη Κυριακή του Μάη, οφείλεται στην ιδέα της Ana Jarvis, μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια, που ήθελε να τιμήσει τη μνήμη της Μητέρας και ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της Μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της Μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914, με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη, σαν Ημέρα της Μητέρας.
Στην Ελλάδα, γιορτάζεται για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας, την 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Αλλά τη δεκαετία του 1960, η γιορτή μεταφέρεται από την 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.
Πολλές χώρες όμως, έχουν δικές τους ημερομηνίες για να γιορτάζουν τη γιορτή της Μητέρας, για δικούς τους λόγους, αλλά η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς.
Η αγκαλιά της Μητέρας αποτελεί το αιώνιο σύμβολο αγάπης, φροντίδας, ελπίδας, καταφυγής του κάθε πονεμένου και σύμβολο θυσίας από καταβολής κόσμου. Η Μητέρα αποτελεί το στήριγμα κάθε οικογένειας καταβάλλοντας καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες αφού είναι υποχρεωμένη να μοιράζεται ανάμεσα στην οικογένεια, την καριέρα, το σπίτι και να είναι πανταχού παρούσα όποτε της ζητηθεί. Η μάνα φέρνει στον κόσμο τα παιδιά, τα θρέφει με το γάλα της και τους μεταδίδει τις ηθικές αρχές και τους κοινωνικούς κανόνες της κοινωνίας που ανήκει.
Εμείς, όμως, πρέπει να δείχνουμε την αγάπη μας στη Μητέρα μας όχι μόνο μία μέρα του χρόνου, αλλά κάθε μέρα, όπως και εκείνη δείχνει την αγάπη της συνέχεια. Δώρα, όπως ανθοδέσμες, καρτούλες, γλάστρες, σοκολατάκια είναι ασήμαντα μπροστά σε ένα φιλί και μια σφιχτή αγκαλιά που πρέπει να δίνουμε κάθε μέρα στη Μητέρα μας.
Η Μητέρα το πιο αγαπημένο πρόσωπο.
Πολλοί ύμνοι έχουν γραφεί για την λατρεία της Μητέρας προς τα παιδιά της. Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις, παραμύθια, τραγούδια, ρητά και σοφά λόγια αναφέρονται στο όνομά της και στις θυσίες της. Η απουσία της Μητέρας από το σπίτι μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει στην ψυχολογία των παιδιών.
Είναι μία γιορτή με συμβολικό χαρακτήρα. Μία ευκαιρία να εκφράσουμε στη γυναίκα, που μας έδωσε τη ζωή, την αγάπη και το σεβασμό μας.
Η γιορτή της Μητέρας βέβαια έχει χάσει, τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Παρ’ όλο που η γιορτή αυτή καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η Μητέρα, γρήγορα το εμπόριο και διαφήμιση ανακάλυψαν μια νέα πηγή εσόδων και έτσι τα πρώτα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες ώστε σήμερα η γιορτή της Μητέρας να είναι η πιο εμπορική γιορτή για λουλούδια, μετά από τα Χριστούγεννα.
Αλλά εμείς το πιω σημαντικό δώρο που πρέπει να προσφέρουμε στην Μητέρα είναι το καθημερινό μας ενδιαφέρον. Τίποτα στην ζωή δεν είναι πιο σημαντικό από την οικογένεια και αξίζει πραγματικά να αφιερώνουμε λίγο χρόνο την ημέρα με ένα τηλεφώνημα ή λίγη ώρα συζήτησης μαζί της για να δείξουμε την αγάπη μας. Μόνο όσοι έχουν χάσει τους γονείς τους εκτιμούν την αξία τους. Ας τους δείξουμε πόσο νοιαζόμαστε όσο τους έχουμε.
Με ένα γλυκό φιλί, ένα μυρωδάτο λουλούδι ας ευχηθούμε σε όλες τις μαμάδες του κόσμου Χρόνια πολλά!
Χρόνια Πολλά Μητέρα!