Η σημαία μας

Σημαία.

Ύφασμα σε σχήμα κατά κανόνα ορθογώνιο ή τετράγωνο με ένα ή περισσότερα χρώματα και διάφορα σύμβολα, ανάλογα με τη σημασία της και το σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται.

Εθνική σημαία.

Έχει τα χρώματα και τα εμβλήματα που καθορίζει το Σύνταγμα ή ειδικοί νόμοι του κράτους του οποίου είναι σύμβολο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποδίδονται σ’ αυτήν ειδικές στρατιωτικές τιμές. Προβλέπονται ποινές για την προσβολή της εθνικής σημαίας ή της σημαίας ξένου κράτους, για την καταχρηστική χρησιμοποίηση της κλπ. Από τους πρωτοϊστορικούς ακόμα χρόνους χρησιμοποιούνται ειδικά σήματα όχι μόνο από τους διάφορους λαούς αλλά και για τα διάφορα επί μέρους στρατιωτικά σώματα τους. Η χρήση όμως της σημαίας με διάφορα σχήματα και σύμβολα, γενικεύτηκε μόλις κατά το Μεσαίωνα. Ιδιαίτερα οι εθνικές σημαίες που προήλθαν κατά κανόνα από τα παλιά στρατιωτικά σύμβολα, εμφανίστηκαν με το σχηματισμό των ανεξάρτητων κρατών. Συχνά η εθνική σημαία διαφέρει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, από τη στρατιωτική σημαία, από τη σημαία του εμπορικού ναυτικού, των επαρχιών ή διάφορων οργανώσεων και ιδρυμάτων. Ειδική σημαία που συχνά αναφέρεται με το αγγλικό όνομα jack υψώνεται από τα πολεμικά πλοία στην πρύμη όταν είναι αγκυροβολημένα ή ελλιμενισμένα.

Η ελληνική σημαία καθορίστηκε περίπου με τη σημερινή μορφή της από τη Συνέλευση της Επιδαύρου το δεύτερο χρόνο της Επανάστασης (1822). Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης οι διάφοροι οπλαρχηγοί, καθώς και οι κυβερνήτες των πλοίων των διάφορων νησιών, χρησιμοποιούσαν διάφορες σημαίες. Ξεχωριστή σημαία είχε και η Ιόνιος Πολιτεία της Επτανήσου. Με τη συνέλευση της Επιδαύρου όμως η επίσημη σημαία του κράτους πήρε τη σημερινή περίπου γνωστή μορφή της, άλλη για το στρατό ξηράς και άλλη για το ναυτικό. Στην τελική μορφή της, η εθνική σημαία αποτελείται από εννέα οριζόντιες ταινίες, από τις οποίες οι πέντε είναι γαλάζιες και οι τέσσερις άσπρες, τοποθετημένες έτσι ώστε η επάνω και η κάτω να είναι γαλάζιες, ενώ στην επάνω εσωτερική γωνία υπάρχει άσπρος σταυρός σε τετράγωνο γαλάζιο βάθος που πιάνει τρεις γαλάζιες και δύο άσπρες ταινίες. Η επίσημη σημαία είναι επίσης παραλληλόγραμμη με τις ίδιες αναλογίες (3 x 2) αλλά αποτελείται από γαλάζιο βάθος που χωρίζεται στα τέσσερα από άσπρο σταυρό, του οποίου οι κεραίες έχουν πλάτος ίσο με το 1/5 του πλάτους της σημαίας. Η εθνική σημαία είναι και σημαία του ναυτικού, ενώ η επίσημη είναι και σημαία των στρατιωτικών σωμάτων. Ανάλογα με τις περιπτώσεις, φέρουν εμβλήματα (εικόνα του Αγίου Γεωργίου κλπ.) στο κέντρο του σταυρού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.