Καλώς Ήρθατε στην Στρογγυλή Εκκλησία – Η εκκλησία του Πανάγιου Τάφου
Νορμανδική επίδραση
Το στρογγυλό τμήμα της Εκκλησίας οικοδομήθηκε γύρω στο 1150 μ.Χ από μέλη της αδελφότητας του Πανάγιου Τάφου. Η τεχνοτροπία της εκκλησίας ήταν φανερά επηρεασμένη από την στρογγυλή εκκλησία που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ. Η τελευταία ονομάστηκε Εκκλησία του Πανάγιου Τάφου και κτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Όταν ἐφτασαν οι Νορμανδοί από την Γαλλία γύρω στο 1066 μ.Χ, χρησιμοποίησαν την Νορμανδική ή Ρομανική αρχιτεκτονική, αντιπροσωπευτικά δείγματα της οποίας αποτελούν οι συμπαγείς κίονες και οι κυκλικές αψίδες.
Κυκλικό Σχήμα
Οι περισσότερες εκκλησίες στην Δυτική Ευρώπη έχουν δάπεδο σταυροειδούς σχήματος και στην Αγγλία υπάρχουν μόνο τρεις άλλες κυκλικές εκκλησίες σαν αυτή. Όλες κτίστηκαν μετά την Πρώτη Σταυροφορία το 1097. Το κυκλικό σχήμα εκτιμάται ότι τιμά την ανάσταση, όπως η εκκλησία του Κωνσταντίνου στην Ιερουσαλήμ που κτίστηκε στο σημείο ταφής και ανάστασης του Ιησού Χριστού.
Από παρεκκλήσι σε εκκλησία
Αρχικά, η εκκλησία ήταν ένα παρεκκλήσι που εξυπηρετούσε ταξιδιώτες γιατί είχε άμεση πρόσβαση στον κεντρικό δρόμο. Αργότερα τον 13ο αιώνα μ.Χ. έγινε μια κανονική ενοριακή εκκλησία με κανονικό ιερό και βόρεια πτέρυγα. Παρατηρήστε την περίτεχνη οροφή η οποία είναι διακοσμημένη με ανάγλυφα του 15° αιώνα
Επισκευή και αναστήλωση
Ένας βαρύς γοτθικός πύργος, που κτίστηκε πάνω από την κυκλική κόγχη τον 15° αιώνα, προκάλεσε μερική κατάρρευση στο κυκλικό περιστύλιο το 1841. Κατά την διάρκεια εκτεταμένης επισκευής και αναστήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Βικτωριανή περίοδο, ο πύργος αντικαταστάθηκε από τον κωνικό τρούλο που βλέπετε σήμερα. Αυτή ήταν η επιθυμία για πιστή αναστήλωση της Νορμανδικής προέλευσης.
Ανατολικό Παράθυρο
Το αριστοτεχνικό ανατολικό παράθυρο αντικαθιστά το Βικτοριανό, το οποίο καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό του 1942. Παριστάνει την ανάσταση του Χριστού που νικά τον θάνατο και τον ανθρώπινο πόνο. Ο σταυρός απεικονίζεται ως δένδρο της ζωής με φύλλα που παραπέμπουν στην σωτηρία του ανθρώπινου γένους (Αποκάλυψη 22:2).
Χριστιανική Κληρονομιά
Το 1994 το πολυπληθές εκκλησιαστικό κοινό μετακόμισε στην πολύ μεγαλύτερη εκκλησία του Αγίου Ανδρέα του Μεγάλου, ακριβώς δίπλα στην Αυλή του Λέοντος (Lion Yard). Η Χριστιανική Κληρονομιά μεριμνά για την Κυκλική Εκκλησία, η οποία σύντομα μετατρέπεται σε Χριστιανικό εκθεσιακό κέντρο. Στόχος μας είναι να τονίσουμε την επίδραση που έχει ο Χριστιανισμός στο Cambridge και τον Δυτικό πολιτισμό γενικά, και να
λάβουμε υπόψη την επίδραση του κοσμικού στοιχείου.
Τι άλλο
Εάν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες, ρίξτε μια ματιά στα εκθέματα, δείτε το βίντεο Saints and Scholars στο νότιο κλίτος, ή πάρτε μέρος σε έναν από τους περιπάτους στην περιοχή του Cambridge. Επίσης κάθε εβδομάδα γίνονται λειτουργίες εδώ. Για ενημέρωση σχετικά με την Χριστιανική Κληρονομιά, ζητήστε πληροφορίες στο γραφείο, πάρτε ένα φυλλάδιο ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στο www.christianheritageuk.org.uk Πριν φύγετε, γιατί δεν ρίχνετε μια ματιά στο εκθετήριο βιβλίων;
Η ιστορία του Οικίσματος
Ο κυκλικός νάρθηκας παραπέμπει στη μορφή της πρώτης Εκκλησίας του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, τον οποίο ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος είχε οικοδομήσει πάνω στη θέση του κενού τάφου του Ιησού. Η κατασκευή του έγινε με στόχο να γιορταστεί και να τιμηθεί η ανάσταση του Ιησού.
Παρατηρώντας το ιερό του 14/15 αιώνα μπορείς να δεις την περίφημη ξυλόστεγη οροφή με ανάγλυφες γωνίες. Επίσης το ανατολικό παράθυρο δεν βρίσκεται σε συμμετρία με την κορυφή της οροφής. Η θἐα πίσω στο νάρθηκα και το περιστύλιο παρουσιάζει ένα σύμπλεγμα από καμάρες και κύκλους.
Το 1841 μέρος του κυκλικού ιερού άρχισε να καταρρέει, καθιστώντας την αναστήλωση απαραίτητη. Τότε έγινε η προσθήκη του νότιου κλίτους. Το 1899 κτίστηκε ένα νέο ιεροφυλάκιο, και αυτό επεκτάθηκε το 1980. Το ανατολικό παράθυρο χρονολογείται από το 1946 (βλέπε παρακάτω).

Το Ανατολικό Παράθυρο
“Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΣΤΕΨΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ”
Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα παράθυρα στο κυκλικό ιερό, μερικά από τα οποία προηγούνται της Βικτοριανής περιόδου. Αλλά το πιο εντυπωσιακό παράθυρο, μονάχα 50 ετών, βρίσκεται στο ψαλτήριο και αντικαθιστά ένα παράθυρο που καταστράφηκε από βόμβα το 1942. Απεικονίζει το θέμα της Χριστιανικής ελπίδας, επικεντρώνοντας στον Ζώντα Χριστό που βασιλεύει ως «εσφαγμένον αρνίον», (Αποκάλυψη 5:63. Ο Σταυρός είναι τώρα το Δένδρο της Ζωής για την σωτηρία των εθνών (Αποκάλυψη 22:2).
Το κείμενο είναι από το Ελληνικό φυλλάδιο της Στρογγυλής Εκκλησίας και η μετάφραση έγινε από την Ιωάννα Ιωαννίδου, Πανεπιστήμιο Κρήτης Σχολή Επιστημών Αγωγής [email protected]