Γένος λεπιδόπτερων εντόμων της οικογένειας των Θαυματοποιιδών, των οποίων οι κάμπιες έχουν τη συνήθεια να μετακινούνται σε μακρές γραμμές όταν αναζητούν την τροφή τους. Η οικογένεια αυτή είναι διαδομένη σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ειδικότερα στις τροπικές ζώνες. Από τα λίγα είδη που συναντιούνται στην Ευρώπη ιδιαίτερα γνωστές είναι η θαυματοποία της δρυός και η θαυματοποία του πεύκου, οι πεταλούδες της οποίας έχουν μέτριες διαστάσεις και χνούδι όχι και τόσο εντυπωσιακό. Το πρώτο είδος, κοινό στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, έχει κιτρινωπά φτερά με ταινίες γκρίζες και άνοιγμα πτερύγων περίπου 3 εκ. στα αρσενικά και 4 εκ. στα θηλυκά. Στο τέλος του καλοκαιριού, το θηλυκό αποθέτει στους κορμούς και στα κλαδιά της βελανιδιάς από 200 ως 800 αβγά, τα οποία σκεπάζει με τρίχες του υπογαστρίου του. Οι κάμπιες γεννιούνται την άνοιξη και εκδηλώνουν αμέσως αγελαία ένστικτα, τόσο, που γνέθουν όλες μαζί, στις διχάλες των μεγάλων κλαδιών, ένα μετάξινο σακούλι. Η φωλιά αυτή – που ανανεώνεται και γίνεται μεγαλύτερη, σε κάθε μεταμόρφωση του εντόμου – μπορεί τελικά να φτάσει σε μήκος 70-80 εκ. και σε διάμετρο 20-25 εκ. Οι κάμπιες, γκρίζες με κοκκινωπές κηλίδες, έχουν τρίχες που προκαλούν φαγούρα στο δέρμα και στο βλεννογόνο του ανθρώπου και των κατοικίδιων ζώων. Οι προ νύμφες αυτές που έχουν μήκος περίπου 4 εκ., βγαίνουν από τη φωλιά κυρίως το βράδυ και σε μεγάλους σχηματισμούς πηγαίνουν και ροκανίζουν τα φύλλα του δέντρου στο οποίο ζουν ή άλλου φυτού του ίδιου είδους. Η αρχή και το τέλος της πομπής αποτελούνται από μια μόνο σειρά, ενώ το κεντρικό τμήμα αποτελείται από διάφορες σειρές προνυμφών, που προχωρούν η μια δίπλα στην άλλη. Κατά την πορεία τους κάθε κάμπια εκκρίνει μια κλωστή μετάξινη που θα χρησιμεύσει ύστερα ως οδηγός στην επιστροφή τους στη φωλιά. Η μεταμόρφωση πραγματοποιείται τον Ιούλιο στο εσωτερικό του μετάξινου σακουλιού: η χρυσαλίδα εκκολάπτεται συνήθως τον Αύγουστο του ίδιου έτους.
Η θαυματοποία του πεύκου είναι όμοια με την προηγούμενη, αλλά λίγο μεγαλύτερη. Ζει σε διάφορα είδη κωνοφόρων και ιδιαίτερα στην Πεύκη την παράλιο. Προτιμά το ήπιο κλίμα των μεσογειακών περιοχών, αν και κάποτε φτάνει και σε περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης. Οι κάμπιες της, μαύρες με γαλάζια απόχρωση, κατασκευάζουν τη φωλιά τους γύρω στα ψηλότερα κλαδάκια και μετακινούνται κυρίως την ημέρα, σε μονή σειρά, μήκους περίπου 12 μ., η οποία αποτελείται από 200-300 άτομα. Οι κάμπιες του πεύκου έχουν χνούδι γκρίζο ή καστανό, που προκαλεί ερεθισμούς λιγότερο σοβαρούς από εκείνους της κάμπιας της βελανιδιάς.
Οι ζημιές που προκαλούν οι κάμπιες των εντόμων αυτών στα δέντρα των δασών και των πάρκων μπορεί να είναι αρκετά σημαντικές. Για την καταπολέμησή τους συνηθίζονται το κάψιμο των φωλιών ή ο ψεκασμός τους με εντομοκτόνα, ή, τέλος, η βιολογική καταπολέμησή τους με τη χρησιμοποίηση του κόκκινου μυρμηγκιού και άλλων συγγενών ειδών.