Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη παλιά

Η Θεσσαλονίκη υπήρξε πόλη ελληνιστική στους πρώτους αιώνες της και χαρακτηριστικά Βυζαντινή στους αιώνες της ακμής της. Η Πόλη ιδρύεται το 315 π.Χ. Ιδρυτής της υπήρξε ο ηγεμόνας της Μακεδονίας Κάσσανδρος, άνθρωπος σκληρός είναι αλήθεια, μα ικανός και με φιλοσοφικά ενδιαφέροντα.

Ο Κάσσανδρος διέγνωσε τη μεγάλη σημασία του χώρου, στον μυχό του Θερμαϊκού και προχώρησε την δημιουργία της νέας πόλης, στην οποία έδωσε το όνομα της συζύγου του, Θεσσαλονίκης, ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Η εκλογή της τοποθεσίας της Θεσσαλονίκης, αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχημένη και η νέα πόλη σε μικρό σχετικά διάστημα εξελίχτηκε σε μία από τις σημαντικότερες της τότε οικουμένης.

Η πρωτεύουσα όμως του Μακεδονικού Κράτους παρέμενε πάντοτε η Πέλλα.

Στις 22 Ιουνίου του 168 π.Χ. τα Μακεδονικά στρατεύματα υπό τον Περσέα, συνετρίβησαν κοντά στην Πύδνα από τις λεγεώνες του υπάτου Αιμιλίου Παύλου. Η Μακεδονία έγινε ακόμα μία ρωμαϊκή επαρχία. Η πόλη όμως της Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται ραγδαία υπό τους Ρωμαίους και είναι πλέον η πρωτεύουσα της περιοχής. Η θέση της πόλης, το εξαίρετο λιμάνι, καθώς και η μεγάλη αρτηρία της Εγνατία Οδού συντελούν ώστε η οικονομία να είναι ζωηρή και ο πληθυσμός να πυκνώνει. Το 54 π.Χ. έρχεται και κηρύσσει ο Απόστολος Παύλος. Οι τότε Εβραίοι της πόλης είναι πλήρως εξελληνισμένοι και αυτό φαίνεται και από τις δύο επιστολές, που τους απευθύνει στα Ελληνικά ο Παύλος.

Η Θεσσαλονίκη είναι μία ελληνική πόλη της Μακεδονίας, με ακμαίο πολιτισμό. Ετσι παρέμεινε σε όλα τα 2.300 και πλέον χρόνια της πραγματικά πολυκύμαντης ιστορίας.

Τα χίλια περίπου χρόνια της η Θεσσαλονίκη τα πέρασε ως βυζαντινή πόλη. Το Βυζάντιο πολύ γρήγορα έγινε μια τεράστια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη ήταν δεύτερη πόλη της αυτοκρατορίας, η συμβασιλεύουσα.

Το δεύτερο μεγάλο λιμάνι, απ’ όπου συναλλάσσονταν οι υπερκείμενοι. Και ακόμη η πατρίδα των μεγάλων Ελλήνων ιεραποστόλων, Κυρίλλου και Μεθοδίου, από τους οποίους φωτίστηκαν οι υπερκείμενοι.

Το 1430 ήρθε η σειρά της Θεσσαλονίκης να υποκύψει στις επιθέσεις των Τούρκων. Η σκλαβιά κράτησε ως το 1912, 482 χρόνια. Είναι γνωστά και πολύ κοντινά τα τελευταία γεγονότα. Υπάρχουν πολλοί Θεσσαλονικείς ακόμη και σήμερα, που γεννήθηκαν ως υπήκοοι του Σουλτάνου. ….(συνεχίζεται)

 

 

 

 

 

Η Πλατεία του Λευκού Πύργου                                                                                                            Η σημερινή πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

όλο το υλικό είναι από την επετειακή έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ : 20ος αιώνας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.