Ιερό Ίσιδας

IMG_6990_resize Κοντά στα νερά του Βαφύρα και πάνω σε ιερές πηγές οι κάτοικοι του αρχαίου Δίου έκτισαν ένα ιερό, όπου λατρεύτηκαν η Αφροδίτη ως θεά υπωρειών του Ολύμπου και η Άρτεμις ως θεά του τοκετού.

Η Άρτεμις έδωσε τη θέση της τον 2 αι. π.Χ στη μεγάλη θεά Ισιδα, που είχε έρθει από την Αίγυπτο. Ο Μ. Αλέξανδρος την είχε τιμήσει εκεί ιδιαίτερα, χωροθετώντας ο ίδιος τη θέση του ιερού της, όταν έχτιζε την πόλη του Δέλτα του Νείλου. Tq κτήρια του ιερού χρονολογούνται στο 2ο αι. μ.Χ. Σε βαθύτερα όμως στρώματα εντοπίστηκαν ερείπια παλαιότερων κτισμάτων. Πολλά από τα αγάλματα και αρκετές επτγραφές του ιερού χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή.
Ο τετράστυλος ναός στο μέσον ήταν αφιερωμένος στην Ισιδα Λοχία, την θεά που παραστεκόταν τις λεχώνες. Στον τοίχο της πρόσοψης ήταν στερεωμένο ένα ανάγλυφο, που παρίστανε τη θεά με σκήπτρο και στάχυα στα χέρια. Στα μαρμάρινα σκαλοπάτια ήταν στημένες πλάκες με σημαδεμένα τα αποτυπώματα ποδιών από προσκυνητές. Στα δεξιά βρίσκεται ο ναΐσκος της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης που το χαριτωμένο άγαλμά της καθρεφτιζόταν στα νερά μιας μαρμάρινης δεξαμενής. Στα αριστερά, στο ναΐσκο με την κόγχη, μπροστά από το άγαλμα της θεάς Ισιδας Τύχης, υπάρχει η ιερή πηγή που ανάβλυζε μέσα στο κτήριο.
Ο μακρύς διάδρομος με τα χαμηλά παραπέτα συμβόλιζε πιθανότατα το Νείλο, τον ιερό ποταμό της Αιγύπτου, ενώ οι δύο μαρμάρινοι ταύροι στα σκαλοπάτια του κεντρικού βωμού απεικόνιζαν τον αιγυπτιακό θεό Απη. Το μεγάλο γυναικείο άγαλμα, που βρέθηκε όρθιο πάνω στο βάθρο του, είχε στηθεί το 2ο αι, μ.Χ. από την πόλη του Δίου προς τιμή της Ιουλίας Φρουγιανής Αλεξάνδρας. ευεργέτιδας του ιερού
Το πανηγύρι της Ίσιδας γινόταν κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Η περιοχή έξω από τον περίβολο του ιερού γέμιζε με χωρικούς, τεχνίτες και έμπορους που πουλούσαν ζώα. χρυσά και αργυρά αντικείμενα και κάθε είδους προϊόντα. Μέσα στο τέμενος έμπαιναν μόνο οι μυημένοι προσκυνητές, που διανυκτέρευαν περιμένοντας να τους επισκεφθεί “κατ’ όναρ” .η μεγάλη θεά και να ακούσει την ευχή τους.

IMG_6991_resize Ιερό Ίσιδας IMG_6993_resize IMG_6994_resize IMG_6995_resize IMG_6996_resize IMG_6998_resize

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.