(Verne). Γάλλος συγγραφέας Γεννήθηκε σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου στη Νάντη το 1828 και πέθανε στην Αμιένη το 1905. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Η πρώτη του εμφάνιση ως συγγραφέα με ένα διήγημα στο περιοδικό Οικογενειακό Μουσείο (Musee de Famille) δεν είχε απήχηση, αλλ΄ ο νεαρός τότε συγγραφέας δεν απογοητεύτηκε. Η γνωριμία του με το Φελίξ Τουρνασόν που ετοιμαζόταν να πετάξει με αερόστατο, στάθηκε αποφασιστική για τη συγγραφική του σταδιοδρομία, καθώς του έδωσε υλικό για τη συγγραφή του μυθιστορήματος του Πέντε βδομάδες με αερόστατο (1863), που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ο εκδότης Πιερ-Ερτζέλ, που διαισθάνθηκε το ταλέντο του νέου πεζογράφου, του πρότεινε τη συγγραφή ανάλογων έργων, που θα κυκλοφορούσαν με το γενικό τίτλο Παράξενα ταξίδια. Ο Βερν δέχτηκε και από τότε άρχισε τη συγγραφή των εκατό περίπου μυθιστορημάτων, που τον έκαναν διάσημο. Απ’ αυτά αναφέρουμε τα σπουδαιότερα: Ταξίδι στο κέντρο της Γης (1864), Από τη Γη στη Σελήνη (1865), Γύρω από τη Σελήνη (1866), Τα παιδιά του πλοιάρχου Γκραντ (1867-68), 20 000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (1870), Πλωτή πόλη (1871), Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες (1873), Περιπέτειες τριών Ρώσων και τριών Αγγλων (1874), Το νησί του μυστηρίου (1874), Μιχαήλ Στρογκώφ (1876), Δεκαπεντάχρονος πλοίαρχος
- Τα 500 εκατομμύρια της Μπεγκούμ,
- Ματίας Σαντόρφ (1885), Ροβήρος ο κατακτητής (1886), Καίσαρ Κασκαμπέλ (1890), Ο πύργος των Καρπαθίων (1892). Ένα μυθιστόρημα του εξάλλου με τον τίτλο Το αρχιπέλαγος φλέγεται (ελληνική μετάφραση: Το Αιγαίο ανάστατο) είναι εμπνευσμένο από τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα κατά των κάτακτητών Τούρκων.
Τα περισσότερα μυθιστορήματα του Βερν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προφητικά, γιατί προβλέψανε πολλά επιστημονικά και τεχνικά επιτεύγματα. Το υποβρύχιο, η βαθυσφαίρα, το αεροπλάνο έχουν τους πρόδρομούς τους στις σελίδες των έργων του, χωρίς να ξεχνούμε ότι πρώτος πρόβλεψε και τα διαστημικά ταξίδια. Αλλά και τα βιβλία του που αναφέρονται σε εξερευνήσεις ή σε περιγραφές άγνωστων στην εποχή του περιοχών του πλανήτη μας, δε στερούνται διορατικότητας (Παράδειγμα, Η Σφίγγα των πάγων).
Ο Ιούλιος Βερν συγκίνησε αναγνώστες όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, χωρίς, με το πέρασμα του χρόνου, να μειώνεται ο αριθμός των αναγνωστών τους.