Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στον Αραχθο ποταμό στα Τζουμέρκα.
Με άνοιγμα επιβλητικού τόξου περί τα σαράντα μέτρα και ύψος 20 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι στην Ελλάδα.
Στις άκρες υπάρχουν δύο μικρά τόξα με άνοιγμα έξι μέτρων. Συνολικό μήκος γέφυρας εξήντα μέτρα και πλάτος περίπου τρία μέτρα. Το ονομαστό Γεφύρι της Πλάκας, είναι ένα από τα ωραιότερα, μεγαλύτερα και γνωστότερα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται στην Ελλάδα. Βρίσκεται στον Αραχθο ποταμό, στα όρια των νομών Αρτας και Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων. Εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις των κατοίκων και των κοπαδιών που περνούσαν τον ορμητικό Αραχθο.
Χτίστηκε από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Μπέκα το 1866, αφού πριν το γεφύρι χτίστηκε και έπεσε δυο φορές, το 1860 και το 1863, μάλιστα το 1863 έπεσε την ημέρα των εγκαινίων του. Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου υπέστη σοβαρή ζημιά από απόπειρα καταστροφής της από τμήματα των Γερμανικών κατοχικών δυνάμεων το 1944.
Κοντά στο γεφύρι βρίσκεται το παλιό Χάνι που υπεγράφη το “σύμφωνο της Πλάκας”, μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων Ε.Δ.Ε.Σ. και Ε.Λ.Α.Σ. (η περιοχή υπήρξε σύνορο ΕΛΑΣ – ΕΔΕΣ από το 1943 έως το 1944), για παύση των μεταξύ τους εχθροπραξιών, κατά την διάρκεια της κατοχικής περιόδου, και σε απόσταση 300 μέτρων, φυλάκιο του Ελληνικού στρατού, χάνι και τελωνείο, που λειτουργούσε την περίοδο 1881-1913 όταν Άραχθος αποτελούσε το σύνορο της Ελλάδας Τουρκίας.
Σήμερα η συγκοινωνία διεξάγεται από μία μεταλλική γέφυρα, λίγο πιο κάτω από το ονομαστό γεφύρι (Τελευταία φωτό). Τόπος για καφέ, φαγητό, αλλά και αφετηρία για εντυπωσιακές διαδρομές με ράφτινγκ ή κανόε στον ποταμό Αραχθο.