Κάμηλος

Κάμηλος η βακτριανή, θηλαστικό μηρυκαστικό της οικογένειας των Καμηλιδών, της υπόταξης των τυλοπόδων (αρτιοδάκτυλα). Η καμήλα έχει στη ράχη δυο χαρακτηριστικούς ύβους λίπους, οι οποίοι αποτελούν ένα απόθεμα τροφής. Το τρίχωμα της είναι πυκνό, και έχει χρώμα γενικά κιτρινέρυθρο, αλλά καμιά φορά γκρίζο ή μαυριδερό· κάτω από το λαιμό και στα πόδια, το τρίχωμα είναι μακρύτερο. Τα άκρα της καμήλας καταλήγουν σε δύο δάχτυλα με ευρυλώδες, ελαστικό πέλμα· οι οπλές δεν είναι πολύ αναπτυγμένες, κι έτσι βαδίζει ευκολότερα στην άμμο. Ο λαιμός κάμπτεται προς τα επάνω το ρύγχος είναι μακρύ και το πάνω χείλος του είναι σχιστό.

Η καμήλα, που μπορεί να ξεπεράσει στο μήκος τα 3,20 μ. και ζυγίζει περίπου 1 τόνο, ζει ως κατοικίδιο ζώο σε ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ασία, όπου αναπτύσσονται διάφορα είδη της, άλλα κατάλληλα για τη μεταφορά φορτίων και άλλα για ίππευση· ο άνθρωπος χρησιμοποιεί επίσης το γάλα, το κρέας, το μαλλί και το δέρμα της. Ένα υποείδος της (camelus bactrianus ferns), το οποίο ζει σε άγρια κατάσταση στο ανατολικό Τουρκεστάν και στην έρημο Γκόμπι, τείνει να εξαφανιστεί. Η καμήλα ζει κυρίως στις ψυχρές ερήμους· χαρακτηριστική των θερμών ερήμων της Αφρικής και της Αραβίας είναι η δρομάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.