Κιοσές

Ελληνική σημαία_resizeΕπώνυμο αγωνιστών του 1821.

1. Ανδρέας. Καταγόταν από την Ύδρα. Στην περίοδο του Αγώνα πήρε μέρος σε πολλές ναυμαχίες με τον υδραϊκό στόλο.

Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε ως εμποροπλοίαρχος στην «Ελληνική Ατμοπλοϊκή Εταιρεία», όπου υπηρέτησε στα ατμόπλοια «Ύδρα» και «Αρκάδιον» τα οποία κατά την κρητική επανάσταση του 1866 διασπούσαν τον αποκλεισμό των τουρκικών πολεμικών πλοίων και ανεφοδίαζαν την Κρήτη με τροφές, πολεμοφόδια και εθελοντές. Τον Ιούλιο του 1867, παραιτήθηκε από την Εταιρεία και από τότε δεν πήρε μέρος σε καμιά ναυτική επιχείρηση.

2. Θεόδωρος. Γεννήθηκε στην Ύδρα το 1802. Ανατράφηκε από τη συγγενική του οικογένεια Τομπάζη στα πλοία των οποίων άρχισε να υπηρετεί ήδη από οχτώ χρονών. Στην περίοδο της Επανάστασης πήρε μέρος στις σημαντικότερες ναυμαχίες ως Αξιωματικός. Το 1828 διορίστηκε από τον Καποδίστρια κυβερνήτης της γολέτας «Αργός». Τη θέση αυτή κράτησε ως το 1833, οπότε και παραιτήθηκε. Αργότερα έγινε πλοιοκτήτης εμπορικού πλοίου και, το 1855, προσλήφθηκε από την «Ελληνική Ατμοπλοϊκή Εταιρεία» ως πλοίαρχος στα πλοία «Πανελλήνιον» και «Αρκάδιον» τα οποία εφοδίαζαν τους επαναστάτες της Κρήτης στην εξέγερση του 1866.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.