Κλέοβις και Βίτων

Μυθικά πρόσωπα. Γιοί της Κυδίππης, ιέρειας της Ήρας, στο Ηραίο του Άργους. Σε μια γιορτή της Ήρας, επειδή δε γύρισαν εγκαίρως από τους αγρούς οι άσπροι ταύροι, που θα έσερναν ως το ναό το άρμα της Κυδίππης, οι δύο αδελφοί, τους αντικαταστήσανε και οι δυο μαζί έσυραν το άρμα 45 στάδια, ως το ναό. Οι Αργείοι τους μακάριζαν για το γεγονός αυτό, και η μητέρα τους ευχήθηκε τότε, μπροστά στο άγαλμα της θεάς, να ανταμείψει τα παιδιά της και να τους δώσει την πιο μεγάλη ευτυχία που μπορεί να ελπίσει ο άνθρωπος. Μετά τις θυσίες, οι δυό νέοι, κατάκοποι και ικανοποιημένοι, αποκοιμήθηκαν. Όμως, δεν ξύπνησαν ξανά. Έτσι, η θεά τους αντάμειψε με «θάνατον άλυπον» και έδειξε πως είναι προτιμότερο για τον άνθρωπο να πεθάνει ένδοξα, παρά να ζει άδοξα.

Ο Σόλων τους αναφέρει σαν δεύτερο δείγμα ανθρώπινης ευτυχίας μετά τον Κροίσο, το βασιλιά της Λυδίας. Οι Αργείοι ίδρυσαν τις εικόνες των ευτυχισμένων συμπατριωτών τους στους Δελφούς, και αργότερα χάραξαν σε νομίσματά τους την παράσταση των δύο που σύρουν το άρμα με τη μητέρα τους.

τα αγάλματα βρίσκονται στο μουσείο των Δελφών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.