Η κουμκουάτ είναι εσπεριδοειδές και περιλαμβάνει πέντε είδη αειθαλών θάμνων ή δέντρων.
Κατάγεται από τη Κίνα όπου το καλλιεργούσαν από το 12ο αιώνα, στην Ευρώπη έφτασε στα μέσα του 19ου αιώνα ως καλλωπιστικό φυτό.Κουμκουάτ στα Κινέζικα σημαίνει χρυσό πορτοκάλι. Το ύψος της φτάνει τα 4 μέτρα και καλλιεργείται για τον καρπό της αλλά και ως διακοσμητικό φυτό.
Τα φύλλα της είναι σκουροπράσινα, λογχοειδή και στιλπνά, τα άνθη της, που βγαίνουν το καλοκαίρι, μοιάζουν με αυτά της πορτοκαλιάς και είναι μικρά, οδοντωτά και φύονται μόνα τους ή σε μικρές ταξιανθίες.
Ο καρπός της είναι στρογγυλός ή ωοειδής ανάλογα με το είδος και έχει διάμετρο που φτάνει τα 4 εκατοστά. Το χρώμα του είναι πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινο και η φλούδα του καρπού είναι αρωματική και έχει γλυκιά γεύση.
Η σάρκα του καρπού δεν είναι ιδιαίτερα χυμώδης και η γεύση της είναι λίγο όξινη και γλυκιά.
Τρώγεται νωπός, σε κονσέρβες αλλά κυρίως γίνεται γλυκό, μαρμελάδα, ζελέ. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο ψύχος και αντέχει περισσότερο από όλα τα εσπεριδοειδή.