Κωνσταντίνος Λαχανάς

Λαχανας ΚωνσταντίνοςΑγωνιστής του 1821, γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου το 1769.  Σε νεαρή ηλικία επιδόθηκε στη ναυτιλία και έφτασε ως το βαθμό του πλοίαρχου. Όταν έμαθε το 1798 ότι στην Αίγυπτο συγκροτήθηκε Ελληνική λεγεώνα με πρωτοβουλία του Ναπολέοντα που βρισκόταν τότε εκεί, κατατάχτηκε σ΄ αυτήν ως λοχαγός και παρασημοφορήθηκε μάλιστα για την ανδρεία του στη μάχη των Πυραμίδων. Μετά τη διάλυση του σώματος γύρισε στη Σάμο και ενδιαφέρθηκε για τα πολιτικά του νησιού.
Φιλελεύθερος καθώς ήταν, εντάχθηκε στο κόμμα των Καρμανιόλων. Τελικά αναγκάστηκε για τα φρονήματα του να εκπατριστεί και πήγε στη Θεσσαλονίκη (1805), όπου συναντήθηκε με το Νικοτσάρα και ανάλαβε την υπαρχηγία σώματος κλεφταρματολών. Σε μια επιχείρηση στη Μακεδονία, κυκλώθηκε από τους Τούρκους κοντά στη σημερινή κωμόπολη Λαχανά. Κατόρθωσε όμως να σωθεί, καταστρέφοντας τις αλυσίδες μιας γέφυρας και διευκολύνοντας έτσι την υποχώρησή του. Από τότε η θέση αυτή ονομάστηκε Λαχανάς ονομασία που πήρε έπειτα και η κωμόπολη. Μετά το θάνατο του Νικοτσάρα προσλήφθηκε από το διοικητή Θεσσαλονίκης Μπεκήρ αγά ως πλοίαρχος. Το 1819 γύρισε στη Σάμο, οπότε και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Τον Απρίλιο του 1821 κήρυξε την επανάσταση στο νησί και διατέλεσε αρχηγός της ως την άφιξη του Λυκούργου Λογοθέτη (Μάιος του 1821). Διορίστηκε τότε χιλίαρχος και πήρε μέρος σε επιχειρήσεις, όπως της Χίου, της Μ. Ασίας, κ.ά. Επειδή όμως διαφώνησε με την ανακήρυξη της Σάμου, ως ηγεμονίας υποτελούς στους Τούρκους, αναγκάστηκε και πάλι να εκπατριστεί (1834). Πήγε τότε στο Ναύπλιο και μετά στη Χαλκίδα, όπου και πέθανε το 1842. Για τις υπηρεσίες του στον Αγώνα ονομάστηκε ταγματάρχης της εθνοφυλακής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.