Μάιος

Μάιος

Ο πέμπτος μήνας του γρηγοριανού ημερολογίου, με 31 ημέρες. Τρίτος μήνας του παλαιού ρωμαϊκού ημερολογίου, έγινε ο πέμπτος το 153 π.Χ. και ως πέμπτος διατηρήθηκε και στο ιουλιανό ημερολόγιο. Πιστεύεται ότι το όνομα Μάιος (Maius), δόθηκε στο μήνα αυτόν από τον Ρωμύλο. Από τους αρχαιότατους χρόνους, σε όλες τις χώρες του βορείου ημισφαιρίου, ο ερχομός του συμπίπτει με το θρίαμβο της φύσης, πανηγυρίζεται με μεγάλες λαϊκές γιορτές, οι οποίες είναι από τις σημαντικότερες του δυτικού φολκλόρ. Η μόνη ελληνική γιορτή χωρίς θρησκευτικό χαρακτήρα. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι υποδέχονται το Μάη με τραγούδια και με γενική έξοδο στην εξοχή, από την οποία φέρνουν και κρεμούν στη πόρτα τους στεφάνι από πολύχρωμα λουλούδια, πρασινάδες και καρπούς. Εθιμικές εκδηλώσεις με τις οποίες πιστεύεται ότι μεταφέρεται από τους αγρούς στα χωριά και στις πόλεις η χαρά και δροσιά της άνοιξης. medium;”>

Ο Μάης, τα νεώτερα χρόνια είναι η διεθνής ημέρα των εργαζομένων, σε ανάμνηση της απεργίας των εργατών των Η.Π.Α. που έγινε την 1η του Μάη του 1886 με το σύνθημα <<8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνος>> και στην οποία σκοτώθηκαν από αστυνομικούς του Σικάγο εκατοντάδες απεργοί.  Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1893 στις στήλες του Ολυμπίου Διός από τον κεντρικό σοσιαλιστικό σύλλογο. Τον επόμενο χρόνο γιορτάζεται με την συμμετοχή όλων των σοσιαλιστών στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρώτος ομιλητής ο Δρακούλης που ανέλυσε το ιστορικό της ημέρας, στην συνέχεια μίλησε ο Καλλέργης. Στο τέλος της συγκέντρωσης διαβάστηκε από τους διοργανωτές και έγινε δεκτό από του παρευρισκόμενους το (πάντα επίκαιρο) πρώτο ψήφισμα εργατικής πρωτομαγιάς , το οποίο αναφέρει τα εξής:Συνελθόντες σήμερον την 1ην Μαΐου του 1894 έτους, ημέρα Κυριακή και ώραν 5 μ.μ. πάντες οι διεθνείς σοσιαλισταί και εν γένει εργάται Αθηνών – Πειραιώς, αποφασίζομεν και ψηφίζομεν τα εξής:
α) Την Κυριακήν να κλείνωνται τα καταστήματα καθ’ όλην την ημέραν και οι εργάται ν’ αναπαύωνται.
β) Οι εργάται να εργάζονται επί 8 ώρας, την ημέραν και ν’ απαγορευθεί η εργασία εις τους ανηλίκους.
γ) Να απονέμεται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
δ) Να καταργηθούν οι θανατικαί εκτελέσεις.
ε) Να καταργηθεί η δια χρέη προσωπική κράτησις και

στ) Ανατίθεται εις τους διεθυντάς σοσιαλιστικών εφημερίδων η επίδοση του παρόντος ψηφίσματος εις την Κυβέρνησιν επί τη βάσει του οποίου παρακαλείται αύτη να συντάξη νομοσχέδια και να υποβάλη ταύτα εις την Βουλήν προς ψήφισιν κατά την αμέσως συγκληθησομένην αυτής σύνοδον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.