μανόλια ή μαγνόλια

Γένος φυτών της οικογένειας των Μαγνολιιδών, η οποία περιλαμβάνει πολλά καλλωπιστικά δενδρώδη ή θαμνώδη είδη, αειθαλή ή φυλλοβόλα, που καλλιεργούνται για τα ωραία άνθη του φυλλώματος τους.

Έχουν φύλλα ακέραια, δερματώδη και άνθη μοναχικά. συχνά μεγάλα, σχηματισμένα από σέπαλα και πολλά πέταλα (6-12) με ελικοειδή διάταξη · πολυάριθμοι στήμονες καταλήγουν σε αιχμή· οι ωοθήκες συμφύονται ώστε σχηματίζουν, κατά την ωρίμανση, ένα κωνικό καρπό που αποτελείται από πολλά διαρρηκτά καρπίδια με 1 – 2 σπόρους το κάθε ένα.

Το περισσότερο διαδομένο και αξιόλογο γένος, με πολυάριθμα είδη, καλλιεργούμενα στους ευρωπαϊκούς κήπους, είναι η μαγνόλια, που φέρει τους τυπικούς χαρακτήρες της οικογένειας. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν επίσης το λεφιόδεντρο το τουλιπανθές και το ιλλίκιο το πραγματικό. Από τις μανόλιες γνωστότερη είναι μαγνόλια η μεγανθής (magnolia grandiflora) που κατάγεται από τις νότιες περιοχές της Αμερικής. Ο ευθύς και ισχυρός κορμός της φτάνει με ευκολία τα 8 – 10 μ. ύψος, ενώ στους τόπους καταγωγής της φτάνει ακόμα και τα 27 . Έχει φλοιό γκριζωπό, σκούρο και κόμη πλατιά πλούσια, πυραμιδοειδή, με φύλλα αειθαλή, παχιά, δερματώδη, ζωηρά πράσινα, στίλβοντα άνω, σκεπασμένα με λεπτό σκωριόχρουν χνούδι από κάτω.

Τα πάλλευκα άνθη, ελκυστικά, χάρη στην ομορφιά και το άρωμά τους, είναι μεγάλα, όρθια, με λευκά, σαρκώδη πέταλα που προστατεύονται, πριν από την έκπτυξη, από εύπτωτα βράκτια. Ανοίγουν διαδοχικά από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο. Είναι η μόνη από τις μανόλιες. που καλλιεργείται στην Ελλάδα.
‘Αλλα καλλωπιστικά είδη, που κατάγονται από τις υποτροπικές και τροπικές περιοχές της ανατολικής Ασίας είναι: μανόλια η υπόλευκη της Ιαπωνίας, με φύλλα αργυρόχροα από κάτω και από άνθη ροδόχροα στο κέντρο, δεντρύλλιο, από το ξύλο του οποίου παράγεται κάρβουνο κατάλληλο για σχέδιο, η λειριανθής και η αστεροειδής, επίσης της Ιαπωνίας, θάμνοι, ο πρώτος με μεγάλα ωοειδή φύλλα, έντονα πράσινα και με άνθη εύοσμα, πορφυρόχροα απ’ έξω και λευκά από μέσα, ο δεύτερος φυλλοβόλος, με φύλλα στενά και άνθη αστεροειδή (με 5-8 πέταλα), που εμφανίζονται πριν από τα φύλλα. Από την Κίνα κατάγεται η μανόλια η γιουλαν, δέντρο με φύλλα ωοειδή, οξύληκτα, ελαφρά χνουδωτά κατά τη νεαρή ηλικία, πριν από την ανάπτυξη των οποίων εκπτύσσονται τα άνθη, που είναι λευκά, όρθια και εύοσμα. Στην Κίνα από τα μουμπούκια, χωρίς τα σέπαλα, παρασκευάζουν τουρσί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.