Μελιτζάνα

Σολανό η μελιτζάνα. Ετήσιο φυτό της οικογένειας των Σολανιδών (δικοτυλήδόνα), που κατάγεται πιθανώς από τις Ινδίες. Ο βλαστός της είναι αποξυλωμένος στη βάση του· τα φύλλα της είναι μεγάλα, ωοειδή – οξύληκτα, σκούρα. Γενικά είναι φυτό τραχύ, επειδή καλύπτεται με όρθιο και κοντό τρίχωμα· σε διάφορα σημεία, όπως γύρω από τον κάλυκα φέρει κοντόχοντρα αγκάθια.

Στην αρχαιότητα η μελιτζάνα ήταν άγνωστη· στην Ευρώπη, η καλλιέργεια της φαίνεται ότι άρχισε στις αρχές του 16ου αι. Καλλιεργείται ως λαχανικό, κυρίως στις θερμές εύκρατες περιοχές και οι καρποί της καταναλώνονται μαγειρεμένοι. Πρόκειται για χοντρές σαρκώδεις ράγες, ιώδεις ή μελανές, γυαλιστερές, επιμήκεις· υπάρχουν επίσης ποικιλίες με ογκώδη σφαιρικό καρπό, άλλες με καρπό ποικιλόχρωμο και άλλες, λιγότερο αξιόλογες, με καρπό εξωτερικά λευκό ζωηρά κίτρινο. Οι μελιτζάνες έχουν σάρκα μαλακή, λευκοπρασινωπή, που μαυρίζει στον αέρα λόγω οξείδωσης. Η μελιτζάνα ευδοκιμεί σε ελαφρά, βαθιά, γόνιμα εδάφη, με ουδέτερη αντίδραση και άφθονη οργανική και ανόργανη λίπανση. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται στο σπορείο από Δεκέμβριο – Ιανουάριο για τις πρώιμες ποικιλίες και Μάρτιο – Απρίλιο για τις όψιμες. Η μεταφύτευση των μικρών φυτών στο χωράφι γίνεται όταν ζεστάνει ο καιρός, γιατί φοβούνται το κρύο. Η ωρίμαση των καρπών και η συλλογή αρχίζει από το Μάιο – Ιούνιο και διαρκεί ως το Νοέμβριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.