Μιχαήλ Σπυρομήλιος

IMG_0693_resizeΜιχαήλ Σπυρομήλιος (Σπυρομίλιος). Στρατιωτικός και αγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στη  Χιμάρα το 1800 και πέθανε στην Αθήνα το 1880. Έζησε αρκετά χρόνια και σπούδασε τη στρατιωτική τέχνη στη Νεάπολη, όπου οι πρό­γονοι του ήταν εγκαταστημένοι από το 16ο αι., αλλά χωρίς να κόψουν τους δεσμούς τους με τη Χιμάρα. Το 1819 έρχεται στη γενέτειρά του με σκοπό να ετοιμάσει στρατιωτική γεωγραφία της Ηπείρου για τη στρατιωτική ναπολιτάνικη σχολή, στην οποία φοιτούσε. Ύστερα από την πτώση του Αλή πασά, ο Σπυρομήλιος αναλαμβάνει τη διοίκηση 250 συμπατριωτών του και έρχεται στο Λιγοβίστι της Ακαρνανίας, με σκοπό να πάρει μέρος στην Επανάσταση. Μετά το Θέρμο εμφανίζεται στο πολιορκημένο Μεσολόγγι (Αύγουστος 1824) επικεφαλής 200 Χιμαριωτών. Μαζί του είναι και τα αδέλφια του Νικό­λας και Ζάχος. Λεπτομέρειες από τη δράση του στο Μεσολόγγι βρίσκει κανείς στα αξιόλογα απομνημονεύματά του: Απομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου (έκδ. I. Βλαχογιάννη, 1926), μοναδικό χρονικό στρα­τιωτικού για τα γεγονότα 1825-1826 στην επα­ναστατημένη δυτική Στερεά Ελλάδα. Μετά το Μεσολόγγι ο Σπυρομήλιος πολέμησε με τον Καραΐσκάκη στην Αράχοβα και στην Αττική (1826-1827).
Κατά την οργάνωση των ατάκτων επί Καποδί­στρια ο Σπυρομήλιος αναλαμβάνει τη διοίκηση μονάδων που πολέμησαν στη Βοιωτία (1828-1829). Κα­τά την αντιπολιτευτική κρίση εναντίον του κυ­βερνήτη ο Σπυρομήλιος μένει πιστός στον Καποδίστρια. Διώξεις υπέστη ωστόσο κατά την πρώτη οθωνι­κή περίοδο (1833-1834), ενώ κατά την επόμενη περίοδο ανάλαβε σημαντικά στρατιωτικά αξιώ­ματα, ιδίως μετά την Επανάσταση της 3ης Σε­πτεμβρίου 1843, της οποίας ήταν ένας από τους πρωτεργάτες. Το 1850 ανάλαβε το υπουρ­γείο Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Α. Κριεζή, το 1851 διορίστηκε γερουσιαστής και το 1853 προβιβάστηκε στο βαθμό του υποστράτηγου. Αργότερα αναμείχτηκε στο κίνημα του 1854 και σε άλλες πολιτικές αντιθέσεις, μένοντας ό­μως πιστός στον Όθωνα. Μετά την έλευση του Γεώργιου A’, ο Σπυρομήλιος ξανακερδίζει τις παλιές του θέσεις και το κύρος, γίνεται υπασπιστής του βασιλιά, μέλος του Συμβούλιου Επικρατείας, στρατιωτικός διοικητής Επτανήσου, υπουργός στρατιωτικών και τέλος πρόεδρος της Βουλής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.