Μολόχα (μαλάχη ή μάλβα η αγρία).
Διετής ή πολυετής πόα της οικογένειας των Μαλαχιδών ή Μαλβιδών (δικοτυλήδονα), αυτοφυής σε όλη την Ελλάδα. Ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Έχει πολύκλαδους κυλινδρικούς βλαστούς και φύλλα παλαμοειδή, λοβώδη. Τα άνθη είναι μεγάλα, ροδοϊώδη, με 5 πέταλα δισχιδή στην κορυφή και κάλυκα πεντάλοβο. Έχουν επίσης ένα υποκαλύκι με τρία φυλλίδια. Καρπός κάψα σύνθετη από καρπίδια κιτρινωπά, λεία. Αυτή είναι η κυρίως φαρμακευτική μολόχα επειδή έχει μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, τα φύλλα της, και κυρίως τα άνθη (μολοχάνθη), χρησιμοποιούνται ως κατάπλασμα, αφέψημα ή εκχύλισμα σε περιπτώσεις ενοχλήσεων του αναπνευστικού, του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.
Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει οκτώ ακόμα είδη μολόχας, όπως η στρογγυλόφυλλη, η κρητική, η ορεινή, η μικροφυής κλπ. Συγγενή είδη (όπως η ουλόφυλλη και η ερυθρόχρωμη) καλλιεργούνται στους κήπους ως καλλωπιστικά. Η ουλόφυλλη, ιθαγενής της Συρίας, παράγει κλωστικές ίνες, που χρησιμοποιούνται για κατασκευή υφασμάτων και σχοινιών.
Ονομάζονται κοινώς μολόχες και τα αυτοφυόμενα στην Ελλάδα είδη του συγγενούς γένους Λαβατέρα. Ένα από αυτά, η δενδρώδης φτάνει ύψος 1-2 μ. και αντέχει στις παραθαλάσσιες τοποθεσίες.
Αυτά από εγκυκλοπαιδική πλευρά, και η βοτανολογική πλευρά της, από το βιβλίο του Ιγνάτιου ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ σύγχρονη πλήρης θεραπευτική με τα ΒΟΤΑΝΑ
Μολόχα (Malva silvestris, L.) οίκ. Μαλαχωδών (Malvaceae). Πασίγνωστη είναι ή άγρια μολόχα, που την συναντούμε σε όλη την Ελλάδα, καθώς και η πρακτική χρησιμότητα του φυτού ως μαλακτικό κλπ.
Από τη μολόχα χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη και ακόμη οι ρίζες. Είναι μαλακτικά, αποχρεμπτικά, όπως και της δενδρομολόχας (Άλθαία) Η Μολόχα μαλακώνει τους κάλους των ποδιών με κατάπλασμα, που πρέπει να μείνει όλη τη νύχτα. Ποδόλουτρο σε ζουμί μολόχας ξεκουράζει τα πόδια.
Χρήση τής μολόχας γίνεται, ως τσάι (1 γρ στα 100 νερό). Αφέψημα 15 – 30:1000. Το αφέψημα χρησιμοποιείται για πλύσεις, εντριβές, ως λοσιόν.
Με βρασμένα φύλλα γίνονται καταπλάσματα. Με τα άνθη της μολόχας γίνεται τσάι (10 γρ. στα 1000) κατά του βήχα. Αφέψημα ρίζας (60 γρ. στο λίτρο νερό), που παίρνεται με αρκετά φλιτζάνια την ημέρα ευνοεί τις αποχρέμψεις και καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος.