Μπελαντόνα

IMG_3320(Atropa belladonna) οικ. Σολανωδών (Solanaceae). Φυτό τοξικό.
Σπουδαίο φάρμακο η Μπελαντόνα, αλλά και επικίνδυνο όταν δεν γίνεται η κατάλληλη χρήση του. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ιατροφαρμακευτική οδηγία. Εσωτερικώς η Μπελαντόνα είναι καταπραϋντική (αναλγητική και αντισπασμωδική) του νευρικού συστήματος. Το ποικιλοτρόπως θεραπευτικό αυτό φυτό είναι: κατά της ακράτειας των νυκτερινών ούρων, κατά της σπερματόρροιας, κατά των στομαχικών πόνων, κατά των κολικών, κατά της δυσκοιλιότητας και των πόνων της σκωληκοειδίτιδας, των αιμορροΐδων και σχισμών της έδρας, κατά της ναυτίας και κατά της ζάλης. Θεωρείται δε και ως φυτό κατά του καρκίνου (!) και ακόμη ως φυτό κατά τον πόνων του συκωτιού και κατά της πολυουρίας.
Είναι, φάρμακο κατά του άσθματος, του κοκκύτη, της επιληψίας, αντιιδρωτικό, και κατά του ρινοβρογχικού κατάρρου και της υπερχλωρυδρίας και κατά της παραλυσίας της ίριδος.
Για το λόγο της τοξικότητας του φαρμάκου η χρήση του πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν Ιατρικής οδηγίας με φαρμακευτικώς παρασκευαζόμενα φάρμακα και ιδιοσκευάσματα των οποίων η κατανάλωση είναι μεγάλη. Εξωτερικώς τα παρασκευάσματα του φυτού αυτού επάνω στο μάτι κάνουν να διασταλεί η ίρις.
Αξίζει τον κόπο η καλλιέργεια του τόσο ενδιαφέροντος αυτού φυτού. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο κατά τα τέλη του φθινοπώρου. Για να φυτρώσει χρειάζεται τρεις μήνες. Γίνεται μεταφύτευση την άνοιξη σε αραιές γραμμές. Το φυτό διαρκεί τρία χρόνια, σε χώματα αργιλώδη, υγρά, που λιπαίνονται με «οργανικά» λιπάσματα. Γίνονται δύο συγκομιδές το χρόνο. Μπορεί να αποδώσει 100 – 150 κιλά το στρέμμα. Με θερισμό και έπειτα συλλογή των φύλλων.
Η Μπελαντόνα είναι φυτό που φθάνει σε ύψος το 1 – 1,5 μέτρο. Όλο το φυτό έχει μία δυσάρεστη μυρωδιά. Η ρίζα του είναι μακριά διακλαδιζόμενη, παχιά, σαρκώδης κοκκινωπή. Στέλεχος ευθύ κυλινδρικό τρυφερό, που στην κορυφή διακλαδίζεται σε δύο ή τρεις κλάδους.
Τα φύλλα τής Μπελαντόνας είναι «αντικριστά», ωοειδή, μαλακά, πλατιά. Τα άνθη της (κατά το καλοκαίρι) ανάμεσα σε δύο φύλλα. Ο καρπός της σαρκώδης, αρχικά πράσινος έπειτα κόκκινος και έπειτα μαύρος που μοιάζει με κεράσι — πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δηλητηριάσεις.
Η χημική σύνθεση της Μπελαντόνας είναι: Φύλλα: Άλας ατροπίνης, κυτταρίνη, χλωροφύλλη, δηλητηριώδη ουσία, που φέρνει ναυτία, λιπαρή ουσία. Η ρίζα περιέχει αλάτι ατροπίνης, κυτταρίνη, άμυλο, ινουλίνη, ασπαραγίνη, λιπαρή ουσία αηδή.

Από το βιβλίο του Ιγνάτιου ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ σύγχρονη πλήρης θεραπευτική με τα ΒΟΤΑΝΑ
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.