Νερόκοτα

Γαλινούλη ή χλωρόποδη. Καλοβατικό πουλί της οικογένειας των Ραλλιδών. Έχει φτέρωμα πράσινο μπρούτζινο στη ράχη, μαυριδερό, ή γκριζόμαυρο με λευκές λουρίδες υπόλοιπο σώμα. Το ράμφος της είναι κωνικό, κίτρινο στην άκρη, κόκκινο στη βάση, με ένα κόκκινο επίσης μετωπικό κοίλωμα. Τα πόδια, που έχουν τέσσερα δάχτυλα, είναι πρασινωπά.

Η νερόκοτα ζει στους βάλτους και στις όχθες των ποταμών που είναι πλούσιες σε καλαμώνες, όπου τρέφεται με σπόρους και μικρά ζώα· κολυμπά ευκίνητα, βυθίζεται στο νερό και σε περίπτωση κίνδυνου βγάζει στην επιφάνεια μόνο το ράμφος· εκτός από το αποδημητικό ταξίδι, σπάνια πετά. Την άνοιξη κατασκευάζει επιπλέουσα ή κρεμασμένη ανάμεσα στα καλάμια φωλιά· μερικές φορές χρησιμοποιεί πάνω στα δέντρα φωλιές εγκαταλειμμένες από άλλα πουλιά. Τα αβγά (5 -10) που γεννάει τον Απρίλιο – Μάιο, έχουν γενικά χρώμα γκριζόξανθο με καστανές βούλες πιο σκούρες. Η επώαση γίνεται κι από τα δύο φύλα. οι νεοσσοί, με μαύρο φτέρωμα έχουν αμέσως την ικανότητα να κολυμπούν. Η νερόκοτα είναι διαδομένη στην Ευρώπη, στη Αφρική και σε εκτεταμένες περιοχές της Ασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.