Ο τσαλαπετεινός (Upupa epops)
Πουλί της οικογένειας των εποπιδών, της τάξης των κορακόμορφων.
Το επιστημονικό όνομα του είναι έποψ ο γνήσιος (upupa epοps) κοινώς τσαλαπετεινός ή αγριοκόκκορας. Στην Κεφαλλονιά λέγεται κατσουλιανός.
Zει το καλοκαίρι στη νότια και κεντρική Ευρώπη και στις εύκρατες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, ενώ το φθινόπωρο μεταναστεύει στις τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ινδίας.
Ο της φωτογραφίας τσαλαπετεινός πόζαρε στη Ροδιά του Αμβρακικού
Το μήκος του σώματός του φτάνει τα 15 εκ., η ουρά του έχει μήκος 10 εκ. και το λεπτό ράμφος του 5 ή 6 εκ. Το κεφάλι του έχει στο πάνω μέρος ένα όρθιο λοφίο, ανοιχτόχρωμο κόκκινο με μαύρες πιτσιλιές που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο στα αρσενικά άτομα. Το χρώμα του φτερώματός του είναι καστανόφαιο, με μακριές άσπρες λωρίδες.
Είναι μία από τις εξωτικότερες μορφές του δάσους. Πετάει αργά σαν πεταλούδα και αναδεικνύει με χάρη τούς ασπρόμαυρους σχηματισμούς των φτερών του.
Τρέφεται με διάφορα έντομα που συλλαμβάνει με το μακρύ και κυρτό ράμφος του και φωλιάζει μέσα σε κοιλότητες διάφορων δέντρων.
Καμιά φορά ξεθαρρεύει και προβάλλει στ’ ανοιχτά σημεία του δάσους, όπου ξεχωρίζει από μακριά κι εντυπωσιάζει με το χαρακτηριστικό λοφίο του.
Φτιάχνει τη φωλιά του σε κουφάλες γέρικων δέντρων, σχισμές βράχων, μερικές φορές και σε κτίρια ή ερείπια. Ζει σε αραιά δασύλλια, οπωρώνες, πάρκα που έχουν ανοικτές εκτάσεις με γρασίδι και θάμνους.
Μετά τα χελιδόνια είναι το πουλί, που συνδεδεμένο με τον ερχομό της ‘Άνοιξης. Κάνει την εμφάνισή του από τις αρχές του Μάρτη και αρχίζει να φεύγει για το νότο τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη.
Στην Αίγυπτο θεωρείται ιερό πουλί γιατί πιστεύουν πως είναι στοργικός απέναντι στους γέρους γονείς του.