Πάνθεον Ρώμης

Pantheon Rome

Επιβλητικό οικοδόμημα αφιερωμένο στο σύνολο των Ολυμπίων θεών, τόπος ταφής επίσημων «ανδρών». Χτίστηκε στα χρόνια του Αύγουστου (27 π .Χ.) από το Μάρκο Αγρίππα, στην περιοχή του Πεδίου του Αρεως. Ίσως, ήδη κυκλικού σχήματος, καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του στα χρόνια του Τίτου (80 μ.Χ.). Αφού αναστηλώθηκε από το Δομιτιανό, ανοικοδομήθηκε από τον Αδριανό και συμπληρώθηκαν οι εργασίες του από τον Αντωνίνο τον Ευσεβή, επισκευάστηκε τελικά στα χρόνια του Σεπτίμιου Σεβήρου. Αποτελείται από πρόναο με 16 μονόλιθους κίονες και κυκλικό άδυτο με εφτά κόγχες. Ο θόλος του έχει ύψος 43,40 μ Από το 609 μ.Χ. το Πάνθεον αφιερώθηκε στη Σάντα Μαρία Ροτόντα ή απλώς Ροτόντα. Σήμερα βρίσκονται μέσα σ’ αυτό οι τάφοι του Ραφαήλ, του Βίκτωρα Εμμανουήλ Β’, του Ουμβέρτου Α’ κ.ά.

Pantheon Rome (8) Pantheon Rome (7) Pantheon Rome (6) Pantheon Rome (4) Pantheon Rome (5) Pantheon Rome (3) Pantheon Rome (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.