Παλαιοχριστιανικός ναός

Βρίσκεται στην διασταύρωση της λεωφόρου Ποσειδώνος με την Γρ. Λαμπράκη.

Στίγμα στον χάρτη της Google 37.86004,23.749871

Παλαιοχριστιανική βασιλική

Τα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην Γλυφάδα βρίσκονται δίπλα στο κέντρο «Αστέρια», μετά την παραλιακή λεωφόρο προς την θάλασσα, στο σημείο που βρισκόταν το λιμάνι του αρχαίου δήμου της Αιξωνής. Η βασιλική χρονολογήθηκε στα τέλη του 5 ου αιώνα και ανακαλύφθηκε τυχαία, κατά την διάρκεια ανασκαφών τάφων από τον αρχαιολόγο Ν. Κυπαρίσση το 1927. Αργότερα μελετήθηκε και χρονολογήθηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον καθηγητή Α. Ορλάνδο.

Είναι τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και ημικυκλική αψίδα. Έχει διαστάσεις 17,50 Χ 15,75, δηλαδή σχεδόν τετράγωνο σχήμα, κάτι που είναι πολύ σπάνιο για τα ελλαδικά δεδομένα της εποχής. Τέτοιου τύπου βασιλικές έκτιζαν οι χριστιανοί στην Ανατολή και ειδικότερα στην Συρία.

Υπήρχε μια εξωτερική θύρα στη δυτική πλευρά του νάρθηκα, ο οποίος επικοινωνούσε με τον κυρίως ναό με ένα κεντρικό άνοιγμα με δυο κολόνες και από δυο μικρότερες πλαϊνές εισόδους που τον συνέδεαν με το βορινό και το νότιο κλίτος. Ολόκληρο το δάπεδο του ναού είχε στρωμένο μάρμαρο, λευκό και γαλάζιο. Αργότερα κατασκευάστηκαν εκατέρωθεν της κεντρικής εισόδου δυο τοίχοι που στηρίχθηκαν στο δάπεδο του νάρθηκα και έτσι περιόρισαν το πλάτος του στο πλάτος του μεσαίου κλίτους.

Δυο κιονοστοιχίες με πέντε κολώνες χωρίς ραβδώσεις χώριζαν τον κυρίως ναό σε τρία κλίτη. Από τις κολώνες ολόκληρη βρέθηκε μόνο μια, ύψους 2,65 μ. Οι κολώνες ήταν κατασκευασμένες από άσπρο και γαλάζιο μάρμαρο, γεγονός που έδινε στο ναό μια ωραία χρωματική αντίθεση. Όλες οι βάσεις ήταν κωνικού σχήματος και είχαν κατασκευαστεί από λευκό μάρμαρο. Τα επίσης κωνικού σχήματος κιονόκρανα ήταν από λευκό μάρμαρο, και είχαν ένα ξεχωριστό επίθημα σε σχήμα ανάποδης πυραμίδας χωρίς καθόλου διακοσμητικά στοιχεία. Δεν υπήρχε δεύτερος όροφος και ωραία τόξα γεφύρωναν τις δυο κιονοστοιχίες.

Από το πλάτος των εξωτερικών τοίχων που χαρακτηρίζονται λεπτοί, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η στέγη πρέπει να ήταν ελαφριά και ξύλινη. Τα δυο πλαϊνά κλίτη είχαν πλάτος 3,5 περίπου μέτρα το καθένα, ενώ το μεσαίο είχε σχεδόν υπερδιπλάσιο, περίπου 6,80 μέτρα. Από την αρχική Αγία Τράπεζα βρέθηκε ένα μεγάλο κομμάτι και από την διακόσμηση της εξωτερικής πλευράς, ένα ανάγλυφο «λέσβιο» κύμα, συνάγεται το συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μέλος αρχαίου ελληνικού ναού που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση της κατασκευής του χριστιανικού ναού.

Σήμερα ο χώρος της βασιλικής είναι ορατός από τους επισκέπτες, αλλά όχι επισκέψιμος, γιατί φράσσεται με κάγκελα.

το κείμενο το είδα εδώ: 7gym-glyfad.att.sch.gr/ist/mnimia.htm

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.